Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mlade Lovranke poručuju: budi "Jak kao djevojčica"

11.10.2016.

12:52

Autor: Olivera Vinković, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Držeći se za ružičastu vrpcu uz povik "Jak kao djevojčica" danas je u Osnovnoj školi Viktora Cara Emina u Lovranu, u organizaciji Društva Naša djeca Opatije, obilježen Međunarodni dan djevojčica. 17 milijuna djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu!

Danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica, a procjenjuje se da čak 17 milijuna djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu. Cilj obilježavanja  je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.

11. listopada Ujedinjeni narodi su 2011. proglasili Međunarodnim danom djevojčica u cilju stavaranja boljeg života mladim djevojkama, bez diskriminacije i nasilja.

Svakih sedam sekundi negdje u svijetu udaje se djevojčica mlađa od 15 godina, upozorava organizacija Save the Children. Ne samo da rani brak lišava djevojčice obrazovanja i mogućnosti za razvoj, već povećava rizik smrtnosti pri porodu jer njihova tijela još nisu zrela za materinstvo, upozorava udruga.

Ipak, još uvijek možemo svjedočiti i nasilju i diskriminaciji od malih nogu. Tea Jelača iz Društva naša djeca Opatije naglasila je da su ove godine odlučili da će se djevojčice iz lovranske osnovne škole slikati s rukom u zraku, držeći se za ružičastu traku i tako pod motom "Jak kao djevojčica" pružiti podršku brojnim djevojčicama širom svijeta koje rastu u diskriminaciji.

Sve je više brutalnog nasilja, pa je obilježavanje ovakvih dana važno kako za djevojčice tako i za upoznavanje šire zajednice o diskriminaciji djevojčica i žena. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.