Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladen Kušec: "Goranske me šume sjećaju na moje djetinjstvo!"

03.10.2019.

16:11

Autor: Nenad Lučić

Mladen Kušec na otvorenju edukativnog školskog kutka o velikim zvijerima u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Mladen Kušec na otvorenju edukativnog školskog kutka o velikim zvijerima u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Gorskom kotaru želi se osvijestiti važnost očuvanja velikih zvijeri - medvjeda, vuka i risa. Danas je tako otvoren edukativni školski kutak u Delnicama, a pozvan je ugledni novinar i književnik Mladen Kušec. On je goranskim klincima sjajno objasnio zašto trebaju voljeti svoje šumske susjede.

Na edukativne programe o očuvanju prirodnih posebnosti Gorskoga kotara Gorani rado zovu Mladena Kušeca, a on se rado odaziva jer takvi susreti, priznaje, nisu samo još jedan novinarski i spisateljski susret s djecom, već i povratak u vlastito djetinjstvo.

Naime, u ranoj je životnoj dobi Kušec često boravio u goranskim šumama, i to iskustvo koristi kako bi najmlađim stanovnicima toga kraja prenio poruku da je i šuma škola iz koje treba crpiti znanja te kako su njezini stanovnici naši susjedi koje treba poštovati poput ljudi uz koje živimo.

Na taj ćemo način, pridodaje, shvatiti kako šumske životinje ponekad neopravdano proglašavamo opasnima, jer to činimo čak i onda kada im u njihovu domu činimo loše stvari. Mnoge od tih poruka Mladen Kušec je pretočio u svoju knjigu "Goranske priče", gdje djeci ne prenosi samo pouke i poruke o potrebi očuvanja prirode, već i neka životna iskustva.

Njegova bajkovita priča o tome kako su risovi nastali kao ishod zabranjene ljubavi vile i pastira, dobar je primjer. Prema predaji, šumskim je vilama bilo zabranjeno zaljubiti se u čovjeka, a kada se to ipak dogodilo, oboje su za kaznu pretvoreni u risove i protjerani u duboku šumu, koja se, prema bajkovitoj predaji, po njima danas zove - Risnjak. 

Risa je, u usporedbi s ostalim šumskim stanovnicima Gorskoga kotara, tijekom šetnje šumom najteže sresti, uočiti i prepoznati, baš kao što je u našem svakodnevnom životu najteže pronaći onu pravu ljubav, ističe u svojoj bajkovitoj te istovremeno i vrlo poučnoj priči Mladen Kušec. Poslušajte razgovor:      

Mladen Kušec: "Goranske me šume sjećaju na moje djetinjstvo!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.