Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladen Kušec: Omogućite djeci da gledaju u svijet oko sebe!

11.06.2018.

11:38

Autor: Nenad Lučić

Mladen Kušec, zauvijek prijatelj djece (Foto: Marijan Sušenj / Pixsell)

Mladen Kušec, zauvijek prijatelj djece (Foto: Marijan Sušenj / Pixsell)

Foto: - / -

Zavičajno društvo Goranin iz Zagreba organiziralo je u izletištu Golubinjak druženje djece Grada Zagreba i Gorskog kotara. Razloge posebne povezanosti s goranskim područjem tom je prigodom otkrio poznati književnik i novinar Mladen Kušec.

Urednik kultnih dječjih emisija HRT-a "Tonkica Palonkica frr" i "Patuljci pojma nemaju" s Gorskim kotarom je, kaže, povezan od djetinjstva, jer je to zavičaj njegovih roditelja koji su iz okolice Vrbovskog.

Tu bih kao dječak, pripovijeda Mladen Kušec, često čuvao tuđe krave, iako sam po rođenju Zagrepčanin. Posebno pamti kako je u to vrijeme nedaleko naselja viđao divlje životinje, pa govori o medvjedima koji su dolazili u voćnjake "krasti šljive".

Ta je činjenica nemalo utjecala na njegov daljnji život te posebno književni rad. Sinu je dao ime Goran, po pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću, a njegova knjiga zagonetki pod nazivom "Goranove priče" omogućava malim čitateljima da, na zanimljiv način, uče o Gorskom kotaru.

Jedna od bajkovitih priča Mladena Kušeca o nastanku imena Risnjak, uskoro će biti postavljena na interpretacijske ploče uz izletničku stazu Vilje, kojom tijekom obilaska tog Nacionalnog parka prolazi velik broj posjetitelja.

Svaka od njegovih goranskih bajki, poput one o rijeci Dobri, nudi zanimljivu životnu pouku i poruku, a iako se obraća maloj čitalačkoj publici, koja pripada generaciji vezanoj uz kompjutere, Kušec kaže da njegove priče i kod današnjih klinaca nailaze na dobar odaziv.

Zato im, zaključuje poznati književnik i novinar, treba omogućiti da svoje oči ne koriste za gledanje u laptope, već kako bi promatrali svijet oko sebe te uživali u cvrkutu ptica. Poslušajte više:

Poznati književnik i novinar Mladen Kušec tijekom susreta u Golubinjaku (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Poznati književnik i novinar Mladen Kušec tijekom susreta u Golubinjaku (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.