Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi čuvari okoliša: kako uskladiti razvoj i očuvanje zraka, vode, mora

29.11.2016.

15:06

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počela je 38. riječka škola mladih čuvara okoliša. Sedamdesetak nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola tri mjeseca će od stručnjaka koji se bave ekologijom učiti o održivom razvoju, zraku, vodama.

Slušat će predavanja, ali i odlaziti na teren te, uz pomoć djelatnika županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci, u laboratorijima će uzorkovati kvalitetu zraka, voda, mora. Patrolirat će gradom i okolicom, fotografirati zatečeno stanje u okolištu te dijeliti zelene kartone pohvale i crvene kartone upozorenja za odgovorno ili neodgovorno ekološko ponašanje.

Organizirat će tribine i izložbe o zaštiti okoliša, a po završetku škole dobit će diplome mladih čuvara okoliša. Školu već niz godina organiziraju riječko Društvo "Naša djeca", županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, Javna ustanova "Priroda" i Primorsko-goranska županija. Poslušajte što kažu učenici Ugostiteljske i Ekonomske srednje škole - zašto su odlučili postati čuvari okoliša: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.