Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi Mario Zaccaria bavi se obnovom gromača, poljoprivredom i arheologijom

14.06.2017.

17:32

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mario Zaccaria je 33-godišnjak zanimljivih interesa: bavi se obnavljanjem suhozida, poljoprivredom, poviješću i arheologijom. On je magistar arheologije i član Udruge Dragodid koja se bavi očuvanjem i popularizacijom suhozida.

Pet godina aktivan je u Udruzi Dragodid, a odlučio se time baviti kada je ostao bez posla. "Trebalo mi je nešto korisno, a obnavljanje suhozida je u tom smislu jako zahvalno jer u kratko vrijeme dobiješ osjećaj ispunjenja", kaže Mario. 

Suhozid je dio njegove struke, dodaje. Oni u Hrvatskoj postoje još od od brončanog doba, odnosno 2 tisuće i 300 godina pr. Kr. Suhozid ili gromača posebnost je primorskog kraja, teško je odrediti njezinu starost i bezvremenska je. 

Vezivno tkivo suhozida je sila teže, i kombinacija velikog i malog kamenja koja ne nudi otpor jer vjetar prolazi kroz njega. Tehnika gradnje u suho zaštićena je na nacionalnoj razini, a trenutno je u tijeku postupak zaštite od strane UNESCO-a", objašnjava Mario.

"Ne znam više koliko sam suhozida obnovio jer skoro svaki tjedan imamo radionicu ili predavanje", smije se Mario i dodaje da se Udruzi može pridružiti svatko tko želi naučiti kako se gradi suhozid.

Udruga je osnovana 2007. godine, a počeci djelovanja sežu u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama, sjedište udruge je u Šapjanama, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Mario sa svojom djevojkom otvara OPG i želi od toga živjeti – u svom kraju. Odlazak u inozemstvo za njega nije opcija. "Ne mogu ponijeti Kvarner sa sobom", odgovara Mario koji je veliki zaljubljenik u svoj kraj.

Kada su i kako nastajale primorske gromače, kako izgleda obnova jedne takve te na koji način Mario ima u planu privući turiste u naš kraj, saznajte u razgovoru:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.