Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi Riječani računalnom igricom u borbi protiv nasilja

22.07.2015.

16:19

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz radionica za djecu i mlade Centra tehničke kulture Rijeka proizašla je još jedna poučna računalna igrica, u okviru projekta ASAP - Aktivni i sigurni ambasadori promjene.

Pedeset i pet sudionika, djece i mladih, od čega 20 iz sustava socijalne skrbi, bilo je uključeno u projekt Aktivni i sigurni ambasadori promjene čiji je cilj sprječavanje problema nasilja u društvu. ASAP su zajednički proveli CTK Rijeka, Centar za Socijalnu skrb Rijeka, Društvo za kibernetiku psihoterapije te SOS telefon - grad Rijeka, a 100 tisuća kuna osiguralo je Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Edukativne radionice prevencije nasilja za djecu, mlade i roditelje počele su još u studenome 2014. Potom su djeca i mladi prema svojim interesima izabrali nastavak sudjelovanja u informatičko-kreativnim ili medijskim radionicama. Prvi su izrađivali računalnu igricu, a drugi učili o medijima i izvještavanju te pisali o pozitivnim primjerima na portalu za učenike Rijeka IN

Sudionici informatičko-kreativnih radionica sami su osmislili igricu u četiri dijela inspiriranu četirima književnim djelima: MatovilkomProcesomPutom oko svijeta u 80 dana i Sherlockom Holmesom. Slijedila je grafička izrada i programiranje, a završni proizvod sada možete isprobati - igrica se može preuzeti na računalo ili igrati na mreži.

U projektu ASAP - Aktivni i sigurni ambasadori promjene 12 mladih osoba osposobljeno je i uključeno u rad na telefonskoj liniji pomoći za žrtve nasilja udruge SOS telefon - grad Rijeka koja je otvorena svaki dan od 17 do 20 sati na broju 051/211-888.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.