Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi slažu mozaik europskog identiteta

23.09.2013.

11:50

Autor: Lea Domijan Fišter / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je na tjedan dana, do petka 27. rujna, domaćin programu razmjene Mozaik europskog identiteta. Mlladi iz Francuske, Italije, Poljske, Portugala, Slovenije, Turske i Hrvatske, njih 35, bave se temom formiranja lokalnih, nacionalnih i europskih identiteta i upoznaju Rijeku kroz različite zabavno-edukativne sadržaje.

Projekt vrijedan 14 tisuća eura predstavljen je u Vijećnici Grada Rijeke. Većinu financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a s 30 posto sudjeluju Grad, Primorsko-goranska županija, gradska i županijska turistička zajednica te KD Autotrolej. U okviru programa Mladi na djelu sudionici iz Hrvatske i još šest europskih zemalja, povezano je uz temu oblikovanja europskog identiteta, građanstva i povijesti.

Igrat će se city game i ići u lov na blago u središtu Rijeke, u prostoru bivše tvornice papira, na Trsatu i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Na interaktivnim radionicama raspravljat će o formiranju identiteta, kako njihovih osobnih, tako i nacionalnih i europskih. Za trajanja razmjene sudionici će učiti i osnove obrade fotografije što će im poslužiti da tijekom razmjene stvore fotografiju - mozaik europskog identiteta sastavljenu od značajnih građevina iz svih zemalja koje sudjeluju u razmjeni.

Razmjena će završiti svečanošću u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, na kojoj će svim sudionicima razmjene biti dodijeljene Youthpass potvrde. Centru tehničke kulture Rijeka partneri su u organizaciji i ustanove iz zemalja iz kojih dolaze sudionici.

Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.