Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi svjetski prvak u speedbadmintonu brani svoj naslov u Opatiji

02.12.2015.

15:54

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugo prvenstvo Hrvatske u speedbadmintonu održat će se 12. prosinca u Dvorani "Marino Cvetković". Na njemu će se natjecati i Mateo Šepić, aktualni državni prvak i svjetski prvak u kategoriji do 14 godina.

Mateo je prije trenirao tenis, a ovim speedbadmintonom se počeo baviti prije dvije godine i već je svjetski prvak. Pripreme su teške, kaže Mateo, ali trud se isplati. Tjedno trenira četiri puta, a konkurencija za osvajanje titule bila je velika. Razlika između badmintona i speedbadmintona je u tome što Mateov sport nema mrežu, igra se na poljima udaljenim 12 metara, a cilj je ubaciti lopticu u tuđe polje i tako osvojiti bod.

Trener speedbadmintona Marin Ružić rekao je da se ovaj sport razvio u Njemačkoj početkom 2000. godine i danas je popularan sport. Njime se u Europi bavi dvije do tri tisuće ljudi. U Hrvatsku je došao 2010., a godinu danas kasnije osnovan je klub "Pešekani" u kojem trenira i Mateo. Klub je u Ičićima, ima deset aktivnih članova koji treniraju u sportskoj dvorani u Opatiji.

U Hrvatskoj postoji deset speedbadminton klubova, od toga šest aktivnih koji će sudjelovati na državnom prvenstvu. "Htjeli bismo primiti još više članova, ali zbog ograničene mogućnosti dvoranskog treninga nismo u mogućnosti primiti sve zainteresirane", kaže Ružić. Poslušajte razgovor koji se s Mateom i Marinom vodila Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.