Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladim hrvatskim znanstvenicima prestižne stipendije

04.08.2013.

12:54

Autor: Blanka Uzelac / HRT / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvoje mladih znanstvenika iz Hrvatske, Ana Bobinac iz Rijeke i Vibor Jelić iz Zagreba, dobili su prestižne stipendije "Veni" Nizozemskog nacionalnog vijeća za znanost (NWO) koje ih dodjeljuje najtalentiranijim mladim znanstvenicima na početku samostalne znanstvene karijere, odnosno unutar tri godine od završetka doktorskog studija.

Dodijeljeni iznos od 250 tisuća eura dobitnici će moći iskoristiti za realizaciju svojih projekata na nekom od nizozemskih instituta ili sveučilišta u trajanju do tri godine, izvijestili su mladi znanstvenici. 

Bobinac je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, a na rotterdamskom sveučilištu je magistrirala i doktorirala iz područja ekonomike zdravstva. U naredne će tri godine na Institutu za zdravstvenu politiku i menadžment Erasmus sveučilišta u Rotterdamu unaprjeđivati i razvijati nove metode za ekonomsku procjenu isplativosti ulaganja u različite segmente zdravstvenog sustava.

Jelić je diplomirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je astrofiziku u Nizozemskoj na Astronomskom institutu Kapteyn. Sada je postdoktorand na Nizozemskom institutu za radioastronomiju (ASTRON) i na Astronomskom institutu Kapteyn, gdje će istraživati radiozračenje naše Galaksije i pokušati otvoriti naš pogled prema prvim zvijezdama u svemiru.

Ove godine na natječaj se prijavio 1001 kandidat, među kojima je izabrano njih 155. Predložene projekte i kandidate ocjenjivali su vrhunski međunarodni stručnjaci, a nagrađeni projekti vezani su za različita područja znanosti, od društvenih i ekonomije do prirodnih i matematike.

Priču donosi Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.