Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladim poduzetnicima potrebni novci, podrška institucija i jasne smjernice

02.07.2017.

15:02

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Regionalna razvojna agencija Pins iz Skrada, s partnerima iz još četiri europske države, uključila se u projekt Startup akademije, kako bi saznali koliko je mladih iz manjih i ruralnih sredina Primorsko-goranske županije zainteresirano za poduzetništvo.

Pedeset i četiri posto anketiranih mladih ljudi iz manjih sredina naše županije ima poduzetničku ideju - no što im priječi put do realizacije? "Najveći broj mladih, njih 43 posto, reklo je da im treba neka vrsta finacijske te potpore kroz razne institucije, kako bi im postale dostupne besplatne informacije i savjetovanja, kao i izrada besplatnog plana sa smjernicama kako krenuti u posao. Trideset posto ispitanih je iskazalo potrebu za daljnom edukacijom i treningom u procesu pokretanja posla", kaže predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Pins Danijel Bertović.

Zato će, na temelju rezultata ankete, sljedeća faza projekta Startup akademije mladima iz manjih sredina ponuditi model izobrazbe s nizom važnih informacija za poduzetnike početnike. 

"Planiramo osmisliti online platformu koju će mladi, posebno s ruralnih područja, moći koristiti kao oblik poduzetničke edukacije", najavljuje Bertović. "Edukacijom će biti obuhvaćeni: marketing, financijsko planiranje i generalno znanje o poslovanju. Isto tako treba pojačati edukativne programe jačanja pregovaračkih sposobnosti te prezentacijskih vještina."   

Prva verzija online poduzetničke platforme za edukaciju mladih očekuje se krajem ove, a njezino cjelovito sadržajno osmišljavanje do sredine iduće godine. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.