Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mlekarica je samo jedan dio života

07.06.2015.

16:31

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ćakulu mesto obeda u studio Radija Rijeke došla je mlekarica Darinka Brnja, Katićeva od Marčeji. Govori o 85 godina života u dvije kuće i šest država. Uživajte va štorije od života:

U Dražicama je prošle subote održana tradicionalna manifestacija kojom se Grobnišćina sjeća svojih mlekarica, žena koje su noseći mlijeko svakoga jutra u Rijeku othranile generacije svoje i riječke djece. Na svečanosti su bile još živuće Katica Čaval i Darinka Brnja.

Gospođa Brnja, sada 85-ogodišnja starica još jučer je pospremala sijeno, a danas se za radijske slušatelje sjećala kako je s deset godina počela s majkom nositi mlijeko u Rijeku. Ako nije nosila mlijeko, nosila je deset kilograma ugljena na leđima, a bila je: "...slaba, ali valjda trkjata i poslušna."

Bilo ih je osam braće i sestara u obitelji, završila je samo tri razreda škole jer je trebalo brinuti o mlađima, naučiti plivati: "...ni bilo lazno". Kako je ustajala u četiri ujutro, nosila mlijeko, švercala šećer u drugom svjetskom ratu, udarnički gradila prugu i cestu, prela ovčju vunu i plela kopice u Domovinskom ratu... sjeća se gospođa Darinka listajući s Mariom Lipovšekom foto album, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.