Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mlikaricama u čast i sjećanje - priredba u Dražicama

01.06.2015.

14:57

Autor: Odri Ribarović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalnom cjelodnevnom manifestacijom i svečanom priredbom "Feral ki j pušćal Sinjal", već šestu godinu zaredom u Dražicama u općini Jelenje održava se sjećanje na mlikarice - simbol ovoga kraja i hraniteljice obitelji.

Upravo zahvaljujući mlikaricama koje nisu posustajale ispod tereta mlijeka koje su sredinom prošloga stoljeća pješice nosile u centar Rijeke na prodaju, othranjeni su mnogi naraštaji. Danas su ostale samo dvije koje su na priredbu, svim mlikaricama u čast, simbolično došetale crvenim tepihom. Dopratili su ih članovi Pehlinarske gospode; Draško Maršanić i Mirjana Tuhtan koji su se kroz svoja i tuđa sjećanja prisjetili toga vremena.

Život mlikarica bio je težak: u Rijeku su se spuštale s mlijekom, a na Grobnik su se vraćale opet naprćene - s potrepštinama za kuću. Dvije mlikarice prisjetile su se na svečanosti održanoj protekloga vikenda u Dražicama svojih teških radnih dana. Obje su u 86. godini, ali vitke, lucidne i razgovorljive. S njima je, kao i ostalim sudionicima priredbe, razgovarala Odri Ribarović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.