Hrvatski radio

Radio Rijeka

MMSU u svibnju spreman za selidbu u bivši kompleks Benčića

20.01.2017.

13:58

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je krajem prošle godine završen prvi dio radova na uređenju H objekta u bivšem kompleksu Benčića, započela je druga faza uređenja što bi trebala biti gotova u svibnju ove godine. Uređenje prizemlja i prvog kata omogućit će preseljenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u taj prostor.

Prema konceptu da u svakom od objekata nekadašnjeg Benčića bude smještena jedna od gradskih ustanova u kulturi, H objekt je namijenjen za Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Od ljeta do kraja prošle godine izvedeni su radovi vrijedni milijun kuna, ugrađena dva stubišta i promijenjena stolarija. Drugu fazu radova, vrijednih 6 milijuna kuna, izvodi tvrtka VG5, kaže Nikolina Radić Štivić iz gradskog Odjela za kulturu. "Radovi se izvode u prizemlju i na prvom katu, koji će u potpunosti omogućiti smještaj izložbenog i radnog prostora te knjižnice MMS", dodaje.

H objekt ima komponentu fleksibilnosti te nije trebalo zadirati u konstruktivne elemente, a porušeno je tek nekoliko pregrada, kaže Nikolina Radić Štivić. "Izvest će se svi radovi na adaptaciji, instalacijama, jednom dijelu opreme, dok će se dio koji se odnosi na proširenje, u budućnosti biti radovi na gornja dva kata koji su trenutno u vlasništvu PIK-a. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa bi moglo potrajati, ali ovaj donji dio zgrade i ova intervencija funkcioniraju kao cjelina te mogu zadovoljiti trenutne potrebe muzeja", ističe Radić Štivić.

Adaptacijom se objektu, izgrađenom početkom 19. stoljeća kao industrijsko zdanje, za potrebe muzeja ne mijenjaju gabariti, već se samo unutarnji dio uređuje u moderni prostor za suvremene sadržaje. Ulazni hol bit će dnevni boravak, mjesto za druženje s caffe-knjižarom, pogodan za manja kulturna okupljanja te prostor iz kojeg će se posjetitelji usmjeravati prema izložbama i edukacijskim sadržajima na katu. Do proširenja Muzeja na cijelu zgradu - još ćemo pričekati.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.