Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mnogobrojni posjetitelji uživaju u marunu i zabavnim programima

21.10.2018.

10:02

Autor: Radio Rijeka

Foto: Turistička zajednica grada Opatija

Foto: Turistička zajednica grada Opatija

Foto: - / -

Prvi dan Marunade na Dobreću protekao je u sunčanom vremenu u kojem su uživali posjetitelji svih generacija. Ponuda maruna kojeg ove godine ne nedostaje, autohtonih proizvoda i slastica od maruna te ugostiteljska ponuda dobitni je recept ovogodišnje Marunade.

Sve je započelo već u jutarnjim satima kada su se okupili brojni sudionici nordijske šetnje stazama maruna. Posebno veseli što su u veseloj povorci sudjelovale i cijele obitelji, pa su tako tu bila kako djeca vrtićke dobi tako i oni najstariji, dok su dvosatnu poučnu šetnju predvodili domaćin Gordan Filinić i Dalibor Korenić iz KŠR Gorovo iz Opatije. Nakon šetnje, tijekom koje su sudionici doznali puno o marunu i samom Dobreću, hodače je dočekala okrijepa i uživanje u dobrećkoj Marunadi.

Nastavak program uslijedio je uskoro i to zanimljivom radionicom "Upoznaj marun" koju su održali bacc.ing.agr. Patricia Rumac, uzgajivač maruna Franjo Bašan, a moderirala dr.sc. Lorena Bašan članica MO Dobreć. Na radionici se moglo doznati sve o uzgoju, cijepljenju i vrstama maruna i to sa stručne kao i sa one praktične perspektive autohtonog dobrećkog uzgajivača maruna koji se time bavi desetljećima. Na radionici se publike mogla uživo i uvjeriti u razlike između maruna, kostanja i talijanskog kestena.

Kako je dan odmicao u predvečernje sate tako je Dobreć pohodio sve veći broj posjetitelja, a posebno veseli veliki broj turista koji su pristizali organizirano ili u vlastitom aranžmanu pa se na glavnom trgu mogao čuti njemački, talijanski, engleski i mađarski jezik, a posjetitelja je bilo iz raznih krajeva Hrvatske. Svi su oni uživali u okusima maruna, ugostiteljskoj ponudi i ponudi autohtonih proizvoda lokalnih OPG-ova, a večer je obilježio zabavni program u kojem su brojnu publiku raspjevali i rasplesali Trio Cukar i kafe te popularna klapa Rišpet.

Nedjelja već od ranih jutarnjih sati donosi bogat program u kojem treba istaknuti i posjete autohtonim dobrećkim konobama uz degustacije maruna, vina i slastica od maruna te proizvoda domaćih OPG-ova od 13 do 17 sati.

Nedjeljni program otvaraju u 11 sati Opatijske mažoretkinje, a od 12 do 15 sati organiziran je program za najmlađe: dječje radionice, zabavne igre, potraga za blagom i nastup malih čakavaca OŠ Viktora Cara Emina Lovran – područne škole Dobreć. U 14.30 sati započinje svečano rezanje i podjela 10 m duge rolade od maruna. U zabavnom programu u nedjelju će nastupiti Klapa Baladur, Škola arumunike Nika Polesa, KUD Zvir Jelenje, a u večernjem terminu Grooversi.

Podsjetimo, manifestacija Marunada Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.