Hrvatski radio

Radio Rijeka

Modernizacijom javne rasvjete smanjenje troškova 60 posto

12.09.2016.

16:26

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan Grada Čabra obilježava se 12. rujna, na dan kada se Čabrani sjećaju povratka interniraca iz talijanskih koncentracijskih logora. Demografska situacija, drvna industrija i državna pomoć bile su neke od tema svečane sjednice gradskog vijeća.

Svakodnevicu Grada Čabra i dalje opterećuju posljedice stalne demografske te posebno gospodarske stagnacije u šumarstvu i drvnoj industriji, podsjetio je na svečanosti predsjednik Gradskog vijeća Josip Malnar: "Prije samo nekoliko godina u drvnoj industrij prerađivalo se 70 do 80 tisuća kubika drvne sirovine, a danas je taj pokazatelj pao na tridesetak tisuća. U šumarstvu i preradi drva, ne tako davno, je bilo oko 1.200 zaposlenih, a trenutačno taj broj nije veći od 400."

Dodatni udar za Čabar i njegov proračun bio je gubitak zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa. Razvojnih pomaka, unatoč problemima, ipak ima, kaže gradonačelnik Kristijan Rajšel: "Proveli smo niz projekata te njima poboljšali rad gradske uprave i omogućili da u ovako otežanim uvjetima uopće funkcioniramo."

"Tako projekt modernizacije javne rasvjete pokazuje iznimne efekte, odnosno smanjenje troškova od 60 posto. Isto tako rezultate počinje davati i korištenje europskih fondova", zaključio je Rajšel podsjećajući da će već iduće subote otvoriti vatrogasni dom u Prezidu koji je, velikim dijelom, izgrađen sredstvima EU. 

Mnogo je još čabarskih projekata u pripremi za europsku kandidaturu, no država Čabru i Gorskom kotaru mora vratiti izgubljene poticaje, ali i uz njih pružati mnogo više, središnja je poruka današnje svečanosti u Plešcima. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.