Hrvatski radio

Radio Rijeka

Modex Cres 2019.: Europa se priprema za sezonu požara

08.04.2019.

16:11

Autor: Iva Pavletić Crnić / HRT - Radio Rijeka

Modex vatrogasna vježba (Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica)

Modex vatrogasna vježba (Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica)

Foto: - / -

Na otoku Cresu u tijeku je četverodnevna vatrogasna međunarodna vježba Europske unije "Modex Cres 2019". Vježba će bez prestanka trajati 52 sata i pokazati je li Europa spremna za velike šumske požare koji su lani vladali Španjolskom, Grčkom i Portugalom.

U vježbi sudjeluje 300-tinjak vatrogasaca čiji je zadatak spriječiti širenje požara koji ugrožava naselja, ali i ključnu infrastrukturu otoka. Uz hrvatske postrojbe, tu su i operativne snage iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumnjske, Italije i Bugarske. U fokusu vježbe su strategija, planiranje, taktike postupanja, suradnja timova i snalaženje međunarodnih snaga na nepoznatom terenu.

"Kada je spašavanje ljudskih života u pitanju, granice ne postoje,." rekao je povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Christos Stylianides. "Na svu sreću, kada je spašavanje života u pitanju, europska solidarnost nema granica. Jedino zajedničkim djelovanjem snaga možemo zaštititi živote u Europi.", dodao je Stylianides.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da Hrvatska ima dobro organiziranu civilnu zaštitu i da je suradnja među državama ključna. "Hrvatska će staviti na raspolaganje za angažman izvan naših granica dva kanadera Ministarstva obrane i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. U praksi to znači da ćemo od Europske unije dobiti sredstva kojima ćemo pokrivati servisiranje, gorivo i sve operativne troškove te rezervne djelove. Sve skupa to bi iznosilo, po našim procjenama, oko 2 milijuna eura.", 

U pomoć vatrogascima priskočile su i oružane snage s dva kanadera i helikopterom. "Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo su zadnjih desetljeća pokazali i spremnost i volju za pružiti pomoć zemljma kojima je ona potrebna u gašenju požara na otvorenom terenu. Na potezu od Portugala do Izraela to je učinjeno u 16 misija kroz oko 350 sati leta.", rekao je bojnik protupožarne eskadrile Tomislav VacenovskiPoslušajte:

Stylianides: Europska solidarnost nema granica, Pripemila: Iva Pavletić Crnić

Modex vatrogasna vježba (Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica)

Modex vatrogasna vježba (Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.