Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Moje mjesto pod suncem" zahvaljujući donatorima useljava u siječnju u novi prostor

21.12.2021.

11:28

Autor: Neva Funčić

slikovnica "Moje mjesto pod suncem"

slikovnica "Moje mjesto pod suncem"

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Božićne poklone za djecu iz programa "Moje mjesto pod suncem" po njihovim su željama donirali riječki studenti medicine, a volonteri CeKaDe-a bave se završnim radovima u novom prostoru dnevnog boravka na Pećinama. 

U ovoj smo godini prikupli 2 milijuna i 150 tisuća kuna i brojne volontere, a pred nama je bolja godina.

Sandra Grozdanov, voditeljica programa "Moje mjesto pod suncem"

"Moje mjesto pod suncem" program je udruge Centra za kulturu dijaloga koji je osmišljen kako bi djeci lošijeg socio-ekonomskog položaja osigurao poticajno okruženje u kojem bi imali priliku sudjelovati u besplatnim aktivnostima kakve im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti.


"Oni su naučili da ih se sa svih strana šutira, ali u proteklih godinu dana za vrijeme pandemije se za njih dogodila nova razina užasa, živjeli su zatvoreni u neadekvatnim stambenim uvjetima, sa roditeljima od kojih su mnogi izgubili poslove, uz online nastavu za koju nisu imali opremu. Mi smo pomogli koliko smo mogli, ali to nije dovoljno", rekla je Grozdanov u programu Radio Rijeke. 

To su djeca superheroji, rekla je u programu Radio Rijeke Sandra Grozdanov, voditeljica programa "Moje mjesto pod suncem", namijenjenom osnaživanju riječke djece koja žive ispod granice siromaštva. Procjenjuje da samo u gradu Rijeci imamo 300 do 500 djece koja žive na rubu siromaštva, a u njihovom je programu potpore trenutno 51 dijete. Naš je program ulaganje u budućnost, svako to dijete ima neki talent koji treba otkriti i razviti. Ako im u tome pomažemo, oni skokovito naočigled napreduju.

Sandra Grozdanov

U ovoj godini ipak je ojačala solidarnost, više od 60 volontera svih dobnih skupina je uključeno u program rada s djecom.


Riječki sportski savez, Dom mladih i Gradska knjižnica Rijeka daruju djeci besplatno članstvo, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija pomogli su program i kupovinom slikovnice "Moje mjesto pod suncem" za sve prvašiće, Sveučilište u Rijeci ustupilo je prostor na Pećinama, tim volontera arhitekata napravio je projekt, a brojni volonteri uložili svoj rad u novi prostor.


Donatorskoj kampanji odazvale su se najviše riječke tvrtke i prikupljeno je čak 2 150 000 kuna, a Grozdanov je dodala i da se mnogi Riječani žele uključiti u pomoć djeci. Uređuju se podovi, a u siječnju kreće selidba, za koju su se ponudili volonteri HKD-a i Nove akropole. Grozdanov poziva i nove volontere da se jave u siječnju nakon blagdana, a najviše su potrebne instrukcije iz matematike i kemije.


 "Vrijedi brinuti o čovjeku pored tebe i uložiti svoje vrijeme i energiju, to se dobrim vraća", poručila je voditeljica programa "Moje mjesto pod suncem" Sandra Grozdanov. Poslušajte razgovor:

razgovor sa Sandrom Grozdanov

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.