Hrvatski radio

Radio Rijeka

Monsinjor Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije

04.11.2020.

16:06

Autor: Hina

Mons. Mate Uzinić (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Mons. Mate Uzinić (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Foto: - / -

Papa Franjo imenovao je dosadašnjega dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije, objavljeno je danas u Vatikanu i Hrvatskoj. Nadbiskup Uzinić pomagat će riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću do njegova odlaska u mirovinu.

Nadbiskup koadjutor nadbiskup je s pravom nasljedstva, pa bi Mate Uzinić trebao postati riječki dijecezanski nadbiskup i metropolit kada nadbiskupska stolica ostane prazna, odnosno kad riječki nadbiskup Ivan Devčić navrši 75 godina i preda službu, objasnio je na konferenciji za novinare u Rijeci generalni vikar Emil Svažić.

Monsinjor Uzinić pomagat će Devčiću kako bi se dobrobit nadbiskupije što više unaprjeđivala, upoznat će stanje i potrebe, i moći preuzeti vođenje nadbiskupije, rekao je Svažić.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić rekao je da mu je, budući da ima kanonsku dob, pred mirovinu, papa Franjo dodijelio nadbiskupskog koadjutora Mateja Uzinića te da se toj pomoći, koja mu je potrebna zbog zdravstvenih razloga i drugih obveza, raduje.

Spominjujući brojne ustanove i djelatnosti, Devčić je svima zahvalio, naglasivši da se u njima najbolje svjedoči djelatnost Riječke nadbiskupije i njezina prisutnost u društvu. Zahvalio je i na 45 godina svećeništva i 20 godina biskupske službe.

Uzinić je, s konferencije za novinare održane u Dubrovniku, obraćajući se nadbiskupu Devčiću, poručio da dolazi čista srca sa željom za pomoći.

"Sad bih trebao dati svoj neki program budućnosti riječke Crkve, ali to nisam sposoban. Prije svega što se smatram nedostojnim i neprikladnim, a Crkva je procijenila da sam prikladan i dosljedan, pa me šalje. Smatram da to nadilazi mene i moje sposobnosti, ali prihvaćam izazov i poslanje kao volju Božju", poručio je Uzinić te kao program citirao sv. Karla Boromejskog: "Doći s ljubavlju".

Uzinić je u Dubrovačkoj biskupiji služio gotovo deset godina, a to će nastaviti činiti dok se ne odredi njegov nasljednik.

"Trudio sam se doista biti biskup ovoga grada i biskupije, i hvala vam što ste mi pomogli da se osjećam kao biskup koji ima svoj grad i svoj biskupiju. Ne bih htio da sada ostanemo u žalosti i pamćenju onog što smo izgubili. Želim da pamtimo ono što smo imali: skoro deset plodnih godina, na kojima zahvaljujem Bogu", poručio je vjernicima Dubrovačke biskupije njihov dosadašnji biskup. Dodao je kako mu je vrijeme u Dubrovniku bilo posebno razdoblje koje će s radošću pamtiti.

Nadbiskup Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a 1993. zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije. Dubrovačkim biskupom imenovao ga je papa Benedikt XVI. na blagdan sv. Franje Saleškog u siječnju 2011., a za biskupa je zaređen u ožujku iste godine u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službe predsjednika Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, člana Biskupske komisije HBK za odnose s državom i druge službe, a od rujna je predsjednik Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Svoje biskupsko djelovanje posvetio je osnaživanju biskupijskog Caritasa i osmišljavanju kvalitetnijega karitativnog djelovanja u biskupiji. Osnovao je i nove biskupijske urede i vijeća te napravio mnoge organizacijske promjene radi što veće fleksibilnosti i otvorenosti za razvoj pastorala.

U propovijedima i nastupima zauzima se za istinski dijalog i prepoznavanje u drugima svojih braće i sestara, naglašava važnost prepoznavanja ne samo tuđih nego i svojih mana i slabosti u podijeljenom društvu, a nije se bojao javno progovoriti ne samo o problemima u društvu nego i o poteškoćama u Crkvi.

Dobio je nagradu Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava za 2017. godinu za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji, koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Poslušajte izjavu riječkog nadbiskupa Ivana Devčića:

Mons. Devčić: "Radujem se pomoći", pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.