Hrvatski radio

Radio Rijeka

Moravice: škola čiji se učenici lako zapošljavaju u cijeloj Europi

07.09.2020.

15:10

Autor: Nenad Lučić

Željeznička tehnička škola Moravice, unatoč goranskim demografskim problemima, bilježi dobre upisne rezultate (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Željeznička tehnička škola Moravice, unatoč goranskim demografskim problemima, bilježi dobre upisne rezultate (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Za razliku od padajućih trendova u srednjem školstvu na području gradova Delnica i Čabra, Željenička tehnička škola Moravice nedaleko Vrbovskog i u ovu nastavnu godinu kreće sa zadovoljavajućim brojem upisanih učenika. Tome ne pridonosi samo podatak da uz obrazovnu ustanovu postoji i učenički dom.

Vrlo loša demografska situacija svake se godine u školama Gorskog kotara sve nepovoljnije odražava na upisne rezultate. Ipak, postoje i pozitivne iznimke. 

U Moravicama su pravovremeno shvatili da isključivim obrazovanjem kadrova koji su vezani uz željeznicu, neće  upisivati željeni broj učenika. Rješenje je proteklih godina nađeno u osmišljavanju atraktivnijih obrazovnih programa, pa ravnatelj Željezničke tehničke škole Borivoj Dokmanović i novu nastavnu godinu počinje s optimizmom jer su upisnim rezultatima dosegnuli 70 posto plana. 

"Učenicima su bili na raspolaganju najmoderniji smjerovi: tehničar za računarstvo, tehničar za mehatroniku i CNC operater. Riječ je o lako zapošljivim zanimanjima i u njih je upisano četrdeset i šestero polaznika", tumači Dokmanović.

Zbog ponuđenih nastavnih programa, pridodaje ravnatelj, Željeznička tehnička škola uspješno se uklapa u međunarodne projekte dodatnog obrazovanja, a zanimljiva je i gospodarstvenicima.

"Naši se učenici lako zapošljavaju u cijeloj Europi. Zahvaljujući projektu Erasmus plus ove godine smo boravili u španjolskoj Zaragozi, gdje je učenicima omogućena praktična nastava. Isto tako, u pregovorima smo s tvrtkom Palfinger, pa se nadam, da će, budu li uvjeti dopuštali, naši učenici tijekom ove godine praktična iskustva moći stjecati i u Austriji", zaključio je Dokmanović.

U cijeloj je priči iznimno važna suradnja škole i Grada Vrbovskog koji, kupnjom autobusa te drugih prijevoznih sredstava, učenicima iz susjednih sredina Gorskog kotara omogućava kvalitetan prijevoz na nastavu u Moravice. Poslušajte prilog:

Perspektivna goranska škola, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.