Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Morčići" raspoređeni u tri druga vrtića dok se gradi nova vrtićka zgrada

09.01.2017.

14:12

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Započela je selidba namještaja i opreme podcentra "Morčić" Dječjeg vrtića Rijeka na Gornjoj Vežici. Djeca su u tom objektu još samo do kraja ovoga tjedna, a onda se privremeno sele dok ne bude izgrađena zgrada novog "Morčića".

U ponedjeljak izvođač radova preuzima 40 godina star i dotrajali objekt koji će biti srušen i na njegovu mjestu izgrađen novi, četverostruko veći, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin.

"Sadašnji objekt ima 430, a novi će imati 2075 četvornih metara. Bit će mjesta za 10 odgojnih skupina. Sadašnji 'Morčić' ima pet skupina u kojima boravi 103 djece. Novi će imati 10 skupina, ali neće primiti dvostruko više djece jer će biti naglasak na povećanju broja jasličkih skupina, a one broje manje djece nego vrtićke. Predviđamo i otvaranje jedne skupine za bebe, za djecu od 6 do 12 mjeseci, a prema pedagoškom standardu, te skupine mogu imati petero djece", kaže Guštin. 

Djeca iz starog "Morčića" od ponedjeljka će vrtić pohađati u podcentrima "Galeb", "Vežica" i "Veseljko" i to, kako se planira - do svibnja ove godine. Kratak rok, ali realan, kaže gradski pročelnik za imovinu Vladimir Benac. Radovi će se, kaže, izvoditi po sistemu modularne gradnje. "Prednost je da se najveći dio proizvodnje odvija u tvornici, na gradilištu je montaža, pa je naš plan da za dva do tri mjeseca na gradilištu zamjenimo samo jedan objekt", kaže Benac.

Radove vrijedne 16 milijuna i 900 tisuća kuna izvodit će tvrtka "Jedinstvo Krapina", a nova zgrada, koja će umjesto prizemnog "Morčića" imati još jednu etažu, bit će završena do kraja svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.