Hrvatski radio

Radio Rijeka

More nas liječi - solju, čistim zrakom, zdravom hranom...

17.05.2017.

12:10

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znate kako se oduvijek govori da je more ljekovito? Priča koju vam mi danas donosimo pokazuje upravo to - kako se liječiti morem. More možemo udisati i u njemu vježbati, baš kako to u Crikvenici radi čak dvije tisuće pacijenata godišnje.

Jedna od njih je i gospođa Smilja, koja u 75. godini ima problema s koljenom. Pronašli smo je u crikveničkoj Thalassotherapiji u bazenu s morskom vodom. "Ovdje je jako dobro, ovo je morska voda, jako se lijepo osjećam, puno plivam, koliko možemo vježbamo, daju nam zaista jako puno, tako da sam jako zadovoljna i sretna", kaže gospođa Smilja.

A kako to more liječi? Bazen s morskom vodom grije se na 32 stupnja Celzijusova i pomoću uzgona pacijenti mogu značajno bolje vježbati. Radi se o vježbama u pratnji fizioterapeuta, objašnjava voditelj prodaje i marketinga Thalassotherapije Crikvenica Dario Antić. Ondje imaju i inhalatorij, jedini takav u Hrvatskoj. Pacijenti dolaze i iz drugih dijelova Hrvatske, neki već i četvrt stoljeća.

U inhalatoriju se izdisanjem, mehanički, čovjek čisti, izbacuje nečistoće i alergene, što ima poseban učinak na pacijente s alegijskim i kroničnim tegobama dišnih sustava poput astme, rinitisa, sinisitisa, bronhitisa... Ovakvo liječenje morem dostupno je svima, program traje 14 dana, a udišu se i zdrava eterična ulja. Sve više ga prepoznaju i turisti koji čine 20 posto pacijenata.

Ljekovitost mora prepoznali su i u Termama Selce. Doktorica Vlasta Brozičević kaže da su nastojali stvoriti jedan novi turistički proizvod u zdravstvenom turizmu, spajajući zdravlje, sport, gastronomiju i umjetnost. "Koristimo cjelovito sve metode i blagodati klime, mora, koristeći vježbanje na moru, na pijesku, obloge od mora, fango, alge u svim tim programima", objašnjava Brozičević.

Termama Selce liječilo se više od 120 vrhunskih sportaša i olimpijaca, a jedan od njih je mladi hrvatski skijaški reprezentativac Istok Rodeš. Ozlijedio je nogu, pa je na rehabilitaciji. "Osjećam se super, naročito sada kada imam tu ozljedu noge, doći tu na more, odmoriti se i skupiti snagu za natrag, za povratak na snijeg, stvarno odlično!", kaže hrvatski skijaš.

Na rehabilitaciji je i košarkaš Marko Arapović, koji je nedavno pretrpio tešku ozljedu koljena. U trenutku snimanja bio je na vježbama, a dopratio ga je otac Franjo, koji nam je rekao da su liječnik koji je operirao Marka i njegov KK Cedevita zaključili da su Terme Selce najbolje rješenje. "Preporuka je da dva do tri tjedna provede ovdje na moru. Ja sam veliki optimist da bi se Marko za pola godine do osam mjeseci mogao vratiti na teren", kaže Franjo Arapović.

More nas liječi i hranom - gastronomija je neizostavan dio svih tretmana. Imamo sve: čisto more, povoljnu klimu, kvalitetu zraka i zdravu morsku hranu. Možemo li to prodati kao turistički proizvod? Možemo, smatra predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir MozetičPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.