Hrvatski radio

Radio Rijeka

Morske medvjedice još nema, no kornjača je spašena

18.09.2015.

16:15

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U jednoj od špilja u uvali Žrnja na Cresu, podno Lubenica, danas je pronađena ozlijeđena glavata želva. Ranjena kornjača prenijeta je na brod, odakle je, preko Bakra, otpremljena do Centra za opravak morskih kornjača u Puli.

Kornjaču su na Cresu pronašli učenici Pomorske škole u Bakru koji su, u pratnji nastavnika i pod stručnim vodstvom biologinje Jasne Antolović, školskim brodom "Vila Velebita" obavljali monitoring zaštićenih staništa sredozemne medvjedice na zapadnoj obali Cresa. Želvi je najvjerojatnije propela ozlijedila i peraju i leđa. 

O pronalasku ranjene morske kornjače odmah je obaviješten Centar za opravak morskih kornjača u Puli i uz njihove naputke brodom je prevezena do Bakra. Tamo ju je preuzela veterinarska služba i prevezla do pulskog centra Aquarium, da bi već večeras počelo liječenje.

Pomorska škola Bakar, osim što obrazuje buduće pomorce, edukativnim aktivnostima, projektima i terenskim radom nastoji upoznati mlade ljude s morskom bioraznolikošću te podići svijest o potrebi očuvanja morske flore i faune. Već niz godina organizira Plavi dan, a monitoring zaštićenih staništa sredozemne medvjedice na zapadnoj obali Cresa provode drugu godinu. Učenici obilaze špilje u kojima borave morske medjvjedice. Ove godine još se nisu pojavile, no mogle bi uskoro, budući da su dvije viđene na Pagu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.