Hrvatski radio

Radio Rijeka

Morski čovik viđen i snimljen na Pagu

19.09.2015.

16:28

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dojava o tome da je viđena imamo, no ovo je prva fotografija sredozemne medvjedice nakon godinu dana, rekla nam je biologinja Jasna Antolović, voditeljica Grupe "Sredozemna medvjedica". Članovi su uglavnom biolozi koji sustavno istražuju i promatraju tu vrstu i njezina staništa više od deset godina.

Medvjedica sad, po zadnjoj dojavi, borovi na otoku Pagu, ali se nadamo da će uskoro doći na područje Cresa, prije no što nastavi prema Istri. U špiljama na Cresu i Kamenjaku postavljene su kamere, pa se nadamo da će zabilježiti njeno prisustvo, tumači biologinja Jasna Antolović.

  Uvećanje detalja s fotografije u naslovu  

Kamere na Kamenjaku već su zabilježile prisustvo medjvjedice, ali ta je jedinka, nažalost, uginula jer je dobila tešku infekciju. Njen imunološki aparat je oslabio i uginula je od teške sepse. Podsjeća sugovornica i dodaje da postoje potomci te ženke jer je nalaz obdukcije na zagrebačkom veterinarskom fakultetu pokazao da je imala nekoliko okota.

Sad na Jadranu imamo koloniju, malu, no živu i zdravu. Te mlade jedinke nećemo više viđati kao prije, uz obalu Istre, jer to su divlje životinje i one se danju zadržavaju u morima, a po noći, kad nema ljudi, u špiljama. Monitoring smo ove godine radili od Lastova gdje je medvjedica viđena u lipnju, preko Sušca, Visa, do Palagruže gdje smo bili 2,5 mjeseca na terenu. Sada je na redu Cres i na kraju će biti Kamenjak, nabraja Antolović. 

Osim na Lastovu, medvjedica je viđena krajem kolovoza na šibenskom području, na ulazu u Prokljansko i evo sad je viđena na Pagu. I to dvije jedinke. Vjerojatno jer je sada već manje turista. Moguće je da ćemo je vidjeti na području Cresa na Sjevernoom Jadranu. 

Stalno govorimo da je viđena, ali prvi put nakon godinu dana sada s Paga imamo i slike. Fotografirana je u uvali Girenica na Pagu, a po opisu ponašanja tijekom promatranja sigurni smo da je morska medvjedica, zaključila je Antolović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.