Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mošćenička Draga goste dočekuje s novom obalom i šetnicom

30.06.2021.

09:59

Autor: Elvira Dizdarević - HRT

Foto: Neva Funčić / Pixsell

Foto: Neva Funčić / Pixsell

Foto: - / -

Prigodnom svečanosti obilježeno je otvorenje novog dijela rive u Mošeničkoj Dragi. Projektom je produžena, odnosno dograđena postojeća operativna obala, u istoj ravnini, za 25 metara te izgrađena nova obala koja ima 61 metar, a u nastavku je uređena i nova šetnica.

Završetkom radova vrijednih više od 11 milijuna kuna, što su ih zajednički financirali Primorsko-goranska županija, Općina Mošćenička Draga, Ministarstvo mora te Županijska lučka uprava, počela je transformacija Mošćeničke Drage koja će tijekom idućih nekoliko godina biti završena izgradnjom lukobrana.

Produljenjem rive dobiveno je 15 privremenih mjesta za nautičare, ali operativna obala nije važna samo zbog ribarstva, pomorstva i turističke namjene. To je novi trg, produljenje mula na kojem će se održavati veće manifestacije, rečeno je na svečanosti. 

745 četvornih metara operativne obale namijenjeno je izvlačenju i uređenju plovila i potrebama ribara. I sve to predstavlja prvu fazu proširenja i uređenja luke Mošćenička Draga. Slijedi projektiranje drugog dijela kojim bi zatvorili Mošćeničku Dragu i dobili lijepu luku koja ima i ribarski dio, istaknuto je. 

U ovom do sada najvećem ulaganju u pomorsko dobro malog ribarskog i turističkog mjesta, županija je sudjelovala s dva i pol, a Ministarstvo mora s gotovo sedam milijuna kuna.

Potpuna renesansa liburnijskih luka trebala bi se dogoditi tijekom idućih pet godina, zahvaljući europskom novcu iz Fonda za luke i lukobrane, najavljeno je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.