Hrvatski radio

Radio Rijeka

Most: Na Psihijatrijsku bolnicu Lopača svi su zaboravili

07.03.2019.

16:51

Autor: Hina

Gorjelo je u Lopači u kolovozu prošle godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Gorjelo je u Lopači u kolovozu prošle godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Predstavnici Mosta nezavisnih lista ocijenili su neodrživim stanje u Psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke: da su pacijenti bolnice, kao i bolnica, zaboravljeni i da hitno treba osigurati novac za financiranje bolnice iz decentraliziranih sredstava i izmijeniti uredbu koja to onemogućuje.

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je na konferenciji za novinare u Rijeci da su pacijenti, koji su najpotrebitiji, zaboravljeni od riječke gradske uprave, Primorsko-goranske županije i Vlade te da svi prebacuju odgovornost. Naveo je da se ni nakon lanjskog požara, kad je bolnica znatno oštećena, odnos nije puno promijenio - razni dužnosnici ondje su se slikali, svašta obećali, a potom su sve zaboravili.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja smatra da Psihijatrijska bolnica Lopača treba opstati u Primorsko-goranskoj županiji i dodaje da ta županija do sada nije uplatila ni jednu kunu za tu ustanovu. Predlagala je, kaže, amandmane za financiranje bolnice - u Saboru amandman s 10 milijuna kuna za pomoć bolnici Lopača nakon požara, a na Županijskoj skupštini amandman s milijun kuna za sanaciju, ali su oba odbijena. Po njenim riječima, županija je obećala dati oko 280.000 kuna, što smatra mrvicama u odnosu na potrebno.

Ines Strenja je podsjetila da je Grad Rijeka '90-tih godina postao osnivač bolnice jer tada to nitko drugi nije htio biti. Od ukupno 165 kreveta, u bolnici je samo njih 50 na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a dosad ta bolnica nije dobila ni kunu od decentraliziranih sredstava, po čemu je jedinstvena.

Za dio ležajeva koje ne financira HZZO, usluge plaćaju korisnici i njihove obitelji. Bolnica sada radi s oko pola kapaciteta, uskoro će početi radovi na uređenju opožarenog dijela bolnice, vrijedni oko tri milijuna kuna, dodala je.

Ta ustanova je, prema odluci resornog ministra, u mreži javne zdravstvene službe, napomenula je Ines Strenja te dodala da se na osnovi zakonskih odredaba, koje su na snazi od siječnja, bolnica može financirati iz decentraliziranih sredstava. No, upozorila je, nakon što su te zakonske odredbe stupile na snagu, donesena je uredba o načinu financiranja decentraliziranih funkcija, a Vlada je u njoj ponovno zaboravila Psihijatrijsku bolnicu Lopača.

"Krajnji je trenutak da se reagira, osim ako netko ne želi gašenje te bolnice", rekla jeStrenja. Pozvala je ljude koji vode Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju da učine sve i pokušaju utjecati kako bi se sporna uredba izmijenila, a bolnica opstala.

Istaknula je da u županiji djeluje i vrhunska Psihijatrijska bolnica Rab, za koju je županija već izdvojila više od 60 milijuna kuna, no da ostalih šest županija, iako se i njihovi bolesnici ondje liječe, nisu izdvojile ni kune. Isto tako Primorsko-goranska županija trebala bi skrbiti i o Psihijatrijskoj bolnici Lopača, dodala je.

Govoreći o problemu nedovoljnog broja liječnika i medicinskih sestara, poručila je da to više nije samo problem bolnica, nego države i jedinica područne i lokalne samouprave, da treba bolje surađivati sa školama i upisivati više djece za ta zanimanja.

Vijećnica riječkog Gradskog vijeća Petra Mandić smatra da je Grad Rijeka izuzetno loš gospodar, da bi bolnica Lopača trebala imati prava kao i sve ostale bolnice te da je Gradska uprava obvezna reagirati i to zatražiti. Pozvala je gradonačelnika Vojka Obersnela da hitno reagira prema Vladi kako bi se prijeporna uredba izmijenila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.