Hrvatski radio

Radio Rijeka

Most najavio akcije protiv poskupljenja riječke vode

04.04.2019.

12:38

Autor: Olivera Vinković

Josip Kukuljan i Petra Mandić pred uredima riječkog Vodovoda (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Josip Kukuljan i Petra Mandić pred uredima riječkog Vodovoda (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Most nezavisnih lista u Rijeci je najavio akcije protiv poskupljenja vode od 1. travnja. Gradska vijećnica Petra Mandić odluku smatra nezakonitom. Namjera im je odluku i ukinuti, odnosno uputiti zahtjev prema Vijeću za vodne usluge pri Ministarstvu za zaštitu okoliša.

Ako se cijena povećava zbog aglomeracije, pitaju se u Mostu, zašto se nije išlo prema Gradskom vijeću, jer se samo investiranjem može ostvariti projekt aglomeracije.

Petra Mandić naglašava da se prema projekcijama Vodovoda i kanalizacije na naknade predviđa obračunavati PDV, a i to je nezakonito jer zakon o PDV-u jasno kaže da se porez na dodanu vrijednost na naknade ne obračunava. 

Do povećanja cijene vode dovelo je neekonomično poslovanje, tvrdi Martić i dodaje da je riječ o klasičnom modelu koji promoviraju i državna vlast i lokalna vlast: kad ne znaju što bi, neka građani to plate, a oni će nekako preživjeti do idućih izbora. Poslušajte izjavu:

Mandić: naknada za razvoj mora se koristiti ciljano što ostavlja problem neekonomičnog poslovanja, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.