Hrvatski radio

Radio Rijeka

Most o gospodarenju otpadom: plaćanje po masi umjesto po "kvadraturi"

12.09.2017.

12:15

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako transformirati sustav gospodarenja otpadom u pravedniji i ekonomski održiv? Svoj model rješenja ponudili su danas u Rijeci predstavnici Mosta. Model koji sada koristi riječka "Čistoća" jest naplata prema kvadraturi, odnosno prema volumenu, a ne kako bi trebalo biti - po masi bačenog otpada.

Ujedno, poželjno ponašanje građana treba nagraditi, a nepoželjno kazniti. Gradovi i općine, komunalna društa i građani moraju biti partneri u ostvarenju cilja - formiranju kvalitetne usluge uz prihvatljive cijene. Most će to pokušati kroz radne skupine.

"Osnovali smo radnu skupinu koja se sastoji od stručnjaka i ekoloških aktivista. Naš vanjski suradnik je i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović", istaknula je Petra Mandić.

Odvajanjem i edukacijom građana postigi bi se željeni rezultati. U protivnom, Hrvatska će plaćati visoke penale ako do 2020. neće biti 50 posto korisnih sirovina iz otpada - a mi smo u Rijeci i Primorsko- goranskoj županiji na 20 posto. Primjer su zemlje poput Grčke, Mađarske ili Italije.

"Marišćina će nam pomoći da neobrađeni otpad više nećemo zakopavati u zemlju, već će on biti djelomično obrađen u Marišćini", kaže bivši saborski zastupnik Josip Katalinić.

Nažalost, kako je naglasila Sonja Polonijo, članica Vijeća komunalnih društava Hrvatske, postoji 20 posto građana koje otpad uopće ne zanima. "Oni jednostavno ne žele odvajati, ne žele uopće razmišljati o tome, i tu ulazi komunalno redarstvo, odnosno obaveza grada da osposobi komunalno redarsvo da bude funkcionalno", kaže Polonijo.

Građane treba educirati, no i omogućiti im način kontrole bačenog ili recikliranog otpada kako bi se dobila što pravednija cijena. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.