Hrvatski radio

Radio Rijeka

MOST Saboru uputio prijedlog Zakona o mikrosolarima

07.06.2018.

14:00

Autor: Blanka Uzelac

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: - / -

Most nezavisnih lista danas u Sabor upućuje prijedlog Zakona o mikrosolarima, što je jedan u nizu prijedloga u sklopu projekta "Pokret ostanka". Predsjednik Mosta Božo Petrov sa suradnicima je u Rijeci novinarima istaknuo važnost toga Zakona.

Predsjednik Mosta Božo Petrov sa suradnicima je u Rijeci novinarima istaknuo važnost toga Zakona, jer u Hrvatskoj samo 0,3 posto električne energije dolazi iz solarnog sustava što u Mostu ocjenjuju neprihvatljivim.

Umjesto što država godišnje samo na subvencije troši 200 milijuna kuna za plaćanje skupe struje građanima niske platežne moći, bolje bi bilo da stanovništvu i poduzetnicima tim novcem omogući ugradnju mirkosolara, rekao je autor Zakona Ante Čikotić i istaknuo iskustvo zapadnih zemalja.

"Imamo primjer Slovenije u kojoj je zaživio ovakav Zakon. Mogu reći da je sramotno da jedan Maribor ima više instaliranih fotonaposnkih eletrana nego cijela Hrvatska. Druge zemlje koje imaju lošiju insolaciju poput Austrije, Njemačke i Slovenije, to koriste bolje od nas. Most je prepoznao taj trend koji komponira i elemente nacionalne sigurnosti, energetske neovisnosti, smanjuje energetsko siromaštvo, a prilika je za gospodarstvo da poveća svoju konkurentnost, a građani da smanje svoje račune."

Skupe račune za struju plaćamo HEP-u, a upravo o toj državnoj firmi predsjednik Mosta Božo Petrov kaže: "Taj Zakon će vam omogućiti da HEP bude taj koji će biti "baterija" u koju ćete mogu skupljati solarnu energiju, proizvodit električnu energiju, davati je HEP-u koji će vama isporučivati natrag tu struju koju ste vi njima prethodno dali."

Petrov se nada da će njihov prijedlog prepoznati svi, a poduprijeti vladajući, od saborskih zastupnika do Vlade Republike Hrvatske.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.