Hrvatski radio

Radio Rijeka

Most: Zbog ovakvih financija Obersnel bi u privatnom sektoru dobio otkaz!

25.09.2018.

11:44

Autor: Neva Funčić

Mostovi predstavnici pred novinarima u Rijeci (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Mostovi predstavnici pred novinarima u Rijeci (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Da je financije doveo u tako katastrofalno stanje u privatnom sektoru, Vojko Obersnel bi dobio otkaz za dvije minute, poručio je predsjednik Mostovog savjeta za gospodarstvo i financije Vedran Jerković.

Odgovorni su i oni koji su mu godinama držali ljestve, istaknula je saborska zastupnica Ines Strenja Linić.

Grad Rijeka je na rubu bankrota, a plan mjera za spas proračuna, koji će se ovog tjedna naći na Gradskom vijeću, ostavit će dugove nekoj budućoj vlasti, rekla je na konferenciji za novinare u Rijeci vijećnica Mosta Petra Mandić.

U tim mjerama, Grad Rijeka je priznao da je nelikvidan, da je proračun nerealan i da kontrole rashoda nije bilo. Nisu se radile ni studije isplativosti, a sada se u izvanrednoj situaciji kao lijek predlaže reprogramiranje kredita koji je davno trebao biti otplaćen i novo zaduženje Energa kreditom u eurima, s promjenjivom kamatom, upozorio je Vedran Jerković.

Predlažu se povećanja najamnine za gradske stanove, zakupnine za poslovne prostore i povećanje cijena već sklopljenih ugovora s teleoperaterima. "Takozvane izvanredne mjere su samo mjere dobrog gospodarenja u svakom domaćinstvu i pitanje je zašto se nisu provodile prije", kaže Jerković.

Mandić je upozorila da se iz predloženog dokumenta isčitava namjera da se nagomilana dugovanja prepuste nekoj drugoj vlasti.

Ovakva financijska situacija ne bi bila moguća da Obersnelu i SDP-u kroz dugogodišnju vladavinu podršku disu davali njegovi partneri, rekla je Strenja Linić i poručila da će: "ove mjere biti na teret svima koji će u četvrtak za njih dignuti ruku, svima koji su pretrčali i koji će snositi odgovornost zajedno s gradonačelnikom koji je doveo grad u ovu poziciju."

Pojasnila je i koga smatra prebjezima. "Prvenstveno su tu HNS i Lista za Rijeku koji su na kraju dali podršku svemu protiv čega su se borili", rekla je Strenja Linić te ponovila konstataciju da svaka vlast kvari, a apsolutna - apsolutno.

Poslušajte tonski zapis konferencije za novinare:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.