Hrvatski radio

Radio Rijeka

Motovunska šuma: početak sezone tartufa, sajam počinje u nedjelju

16.09.2016.

13:26

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Motovunskoj šumi jučer je službeno počela sezona tartufa. Prema prvim količinama koje su istarski tartufari donijeli u Livade, centar svijeta tartufa, sezona obećava. Ovoga vikenda ondje počinje i sajam tartufa što će se održavati sljedećih sedam vikenda.

Za pravu ocjenu sezone, kaže vlasnik Guinnessovog rekorda i najvećeg dosad pronađenog bijelog tartufa, teškog 1310 grama, Giancarlo Zigante treba pričekati. On je najavio početak najvećeg i najdugovječnijeg sajma tartufa u Istri, Dani Zigante tartufa u Livadama, u nedjelju 18. rujna u 13 sati. Procjena je da bi ovogodišnja cijena bijelog Istarskog tartufa prve kvalitete u maloprodaji mogla biti između 10 i 12 tisuća kuna za kilogram.

Nazivaju ga afrodizijakom, istarskim zlatom i kraljem gastronomije. Taj naoko neugledan gomolj snažnoga karakterističnog mirisa predstavlja vrhunski gastronomski doživljaj. Izvor je inspiracije za brojna gurmanska ostvarenja, savršeno se uklapa u predjela, salate, glavna jela, pa čak i deserte. Stoga se nemojte iznenaditi bude li vam ponuđen i sladoled ili torta od tartufa.

Skriven je ispod zemlje u gustim šumama doline rijeke Mirne, a pronalaze ga tartufari uz pomoć za to obučenih pasa izvrsna njuha. U Istri je pronađen i najveći bijeli tartuf na svijetu, težak 1,3 kilograma upisan potom u Guinnessovu knjigu rekorda.

Svake godine tijekom sedam jesenjih vikenda u Livadama se održavaju Dani Zigante tartufa koji okupljaju brojne domaće, ali i strane goste koji pristižu iz svih dijelova svijeta. Otvorenje sajma je u nedjelju u 13 sati. Sajam uključuje i međunarodnu izložbu vina i ostalih autohtonih istarskih proizvoda poput pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovoga ulja i rakija. Održat će se kulinarske radionice, demonstracije traženja tartufa u šumi i degustacije.

Sezona bijelog tartufa službeno počela jučer, kada su tartufari donijeli prve količine. Probao ih je i kolega Edi Kišić u društvu Giancarla Zigantea, organizatora sajma i vlasnika Guinnessovoga rekorda za najveći dosad pronađeni bijeli tartuf. Poslušajte priču iz Livada - centra svijeta tartufa, kako zovu ovo malo istarsko mjesto podno poznatijega Motovuna:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.