Hrvatski radio

Radio Rijeka

Movember: Studeni kao mjesec svjesnosti o muškome zdravlju

22.11.2022.

10:48

Autor: Albert Petrović

Mjesec studeni često se naziva i "Movember". Mjesec je to koji je posvećen zdravlju muškaraca, odnosno borbi prevencije raka prostate.

Mjesec studeni često se naziva i "Movember". Mjesec je to koji je posvećen zdravlju muškaraca, odnosno borbi prevencije raka prostate.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Studeni je mjesec kad mnoge slavne osobe i uopće mnogi muškarci puštaju brkove kako bi podržali Movember.

Movember - ili mjesec svjesnosti o važnosti muškog zdravlja - inicijativa je prije mnogo godina krenula iz Australije, stigla do Amerike, odakle se proširila po cijelom svijetu - kaže dr. Vladimir Mozetič, stručnjak na području uroloških bolesti.


Tri su faktora koji bitno ugrožavaju mušku populaciju - bolesti prostate pri čemu treba napomenuti da je tumor prostate u svijetu i u nas jedan od najčešćih, a često i najčešči tumor kod muškaraca, zatim tumori testisa kod nešto mlađe populacije i treće, mentalno zdravlje koje se često zapostavlja.


U SAD-u npr. tri od četiri suicida počine muškarci.


Kad je riječ o urološkim bolestima,važno je spomenuti samopregled prilikom održavanja osobne higijene te redoviti pregled prostate kod muškaraca starijih od 45 godina,ili od 40 ako im je netko u obitelji bolovao,budući da je nasljedni faktor jedan od najčešćih uzroka bolesti.


Na kraju, važno je spomenuti da ne mora to biti mjesec studeni-neka to bude mjesec u kojem ste rođeni-u tom mjesecu napravite sve preglede,pa u slučaju ranog otkrivanja bolesti šanse za ozdravljenje su puno veće,a osim toga imamo i drugu stranu,a to je zadovoljstvo ako je sve u redu.


Što se tiče Hrvatske,prema ovim inicijativama očito je da i kod nas raste ta svijest- ja svojom bradom i brkovima koje njegujem godinama, konstantno podržavam Movember - kaže dr. Mozetič.


Poslušajte:

Vladimir Mozetič o Movembru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.