Hrvatski radio

Radio Rijeka

Može li "Dina" izbjeći stečaj?

14.08.2013.

14:58

Autor: Larissa Smokvina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dina Petrokemija predala je danas dokumentaciju za predstečajnu nagodbu na Trgovačkom sudu u Rijeci. Predsjednik uprave Dine sastao se sa županijskim čelnicima od kojih traži pomoć kako bi se radnicima isplatilo 12 zaostalih plaća.

Za petnaestak dana sud treba donijeti odluku o ročištu, no problem je što je predstečajna nagodba Dine vezana za predstečaj matične tvrtke Dioki, koji još nije završen. Stoga je predsjednik uprave Dine Fabio Giacometti zatražio je od čelnika Primorsko-goranske županije da interveniraju u HEP-u, kako bi se što prije riješilo pitanje terena za LNG terminal. Novcem od prodaje zemljišta radnicima bi se isplatilo 12 zaostalih plaća, a strateškom partneru omogućio nastavak ulaganja za pokretanje proizvodnje.

Dina još ima kapaciteta pokrenuti proizvodnju u roku od 45 dana, no svaka daljnja odgoda bilo kakve odluke može dovesti u pitanje taj start, rekao je Giacometti. Predsjednik sindikata Dine Alfred Davanza posebno je ogorčen na Ministarstvo gospodarstva koje ne ispunjava obveze i ne želi potaknuti proizvodnju, iako bi samo poslovanje Dine podiglo hrvatski BDP za 0,5 posto.

Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.