Hrvatski radio

Radio Rijeka

Može li se cijepiti cijeli stari vinograd novom sortom?

08.06.2016.

16:42

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijepiti stari trs novom sortom nije nemoguće, ali u hrvatskim vinogradima doista nije čest pokušaj učiniti to u cijelom jednom nasadu. Stručna ekipa Argentinaca upravo to je učinila u jednom danu u jednom krčkom vinogradu. Bili smo s njima.

Precjepljivanje stare sorte u novu na tisuću trsova - to nije nešto što se u hrvatskim vinogradima viđa svaki dan. Vnogradar i vinar iz Vrbnika Ivan Katunar odlučio je trsove sorte debejan precijepiti pupovima sorte sansigot. Kako u Hrvatskoj nije našao stručnjake za to, posredstvom talijanskog partnera na Krk je stigla ekipa Argentinaca iz pokrajine Mendoze koja surađuje s brojnim tvrtkama, a najmanja od njih u Čileu ima pod nasadima 600 hektara.

Katunar tvrdi da moža nije problem naći u nas ljude koji mogu precijepiti nekoliko trsova, ali ova ekipa je tijekom četiri sata to učinila s tisuću trsova, a na svakom su trsu dva nova pupa. Cijepili su nasad debejana star deset godina koji se pokazao neotporan i nije davao zadovoljavajuću kvalitetu i količine grožđa. A sada će trebati čekati samo dvije godine do punog roda sorte sansigot.

Riječ je o jako velikom eksperimentu za nas, a ja volim eksperimentirati, rekao je Katunar, a poslušajte i što su rekli njegovi argentinski suradnici:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.