Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:56 / 01.05.2018.

Autor: Nenad Lučić

Može li Skrad ponovno turistički zasjati?

Skrad: najstariji hotel u Gorskom kotaru (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Skrad: najstariji hotel u Gorskom kotaru (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Izgradnjom prvog hotela te objekta lječilišnog turizma u Gorskom kotaru, Skrad je tijekom prošlog stoljeća bio jedno od žarišta goranskog turističkog razvoja. Nekad bilo sad se spominjalo, ali - može i drugačije!

Posljednjih desetljeća objekti iz zlatnih vremena se ne koriste, izgradnjom autoceste Rijeka – Zagreb smanjio se i broj tranzitnih gostiju. Bolju posjećenost popularnog skradskog izletišta Zeleni vir moguće je osigurati jedino dodatnim ulaganjima u prometnu, izletničku i ostalu infrastrukturu. 

Godišnju posjećenost Zelenog vira moguće je povećati s 10-12 na 20-25 tisuća izletnika, vjeruje načelnik Općine Skrad Damir Grgurić. S tim ciljem na Zelenom viru rade rekonstrukciju dijela mostića i nadstrešnice kod planinarskog doma. 

"Na početku smo priprema za ishođenje građevinske dozvole za proširenje ceste od Skrada do Zelenog vira, kako bismo u doglednoj budućnosti omogućili da ljudi do samog izletišta dolaze autobusima", tumači načelnik.

Da bi se zaustavilo propadanje najstarijeg goranskog hotela, u središtu Skrada, skrb o njemu preuzela je Općina, a cilj je urediti hotelčić s dvadesetak soba, priručnom kuhinjom i dvoranom za sastanke. "Objekt je u centru Skrada i ne bismo htjeli da izgleda poput rugla", dodaje Grgurić.

Kako slična sudbina, nakon godina nekorištenja, ne bi zadesila i nekadašnje lječilišne objekte na lokalitetu Šiljar, tako je općina angažirala odvjetničku kuću koja je stupila u kontakt s agencijom koja u Republici Hrvatskoj gospodari državnom imovinom, pa se nadaju da će uskoro riješiti i taj problem, darovanjem ili kupnjom. 

Trškovi planiranog proširenja ceste do izletišta Zeleni vir iznosit će oko pet, a obnova starog skradskog hotela između 3,5 i četiri milijuna kuna. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.