Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:12 / 08.06.2022.

Autor: Hina

Možemo! Rijeka protivi se prodaji gradskog zemljišta na Žabici

Riječki kolodvor

Riječki kolodvor

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Platforma Možemo! Rijeka protivi se prodaji gradskog zemljišta na Žabici u Rijeci namijenjenog gradnji autobusnog kolodvora i garaže, poručeno je u srijedu na konferenciji za medije.

Gradski vijećnik Možemo! Nebojša Zelič istaknuo je da se prodajom zemljišta privatnom investitoru ostvaruje kratkoročni financijski dobitak, a stvara se dugoročni problem prodajom prostora u središtu grada. Zelič je naveo da se govori da se ne namjerava graditi samo autobusni kolodovor, nego i javna garaža s dodatnih 800 parkirnih mjesta u središtu grada.


No, naglasio je, usporedno se ukida nekoliko stotina parkirnih mjesta na Adamićevom gatu, uz već prije ukinuto parkiralište u kompleksu Benčić. Tako se novom garažom neće dobiti nova parkirna mjesta, nego će se nadomjestiti ukinuta, rekao je.


Problem j eu tome što je parkiralištima do sad upravljala gradska tvrtka Rijeka plus, pa je Gradsko vijeće moglo utjecati na visinu cijene parkiranja ili odobrenje povlaštenih parkirnih karata, a u privatnoj garaži to neće moći, naveo je Zelič.


Gradska vijećnica Možemo! Iva Davorija istaknula je da nedostaje jasno obrazloženje u što se novac stečen prodajom zemljišta na Žabici namjerava uložiti. Nema jasnog plana što učiniti s tim prihodom, rekla je.


Možemo! Rijeka smatra pogrešnim da se nije provela javna rasprava o toj prodaji. "Grad Rijeka nema viziju održivog razvoja, nego sve svodi na rasprodaju gradskog vlasništva ili davanja obale u dugoročne koncesije", zaključila je Ana Marković iz te platforme.


Grad Rijeka i tvrtka Rijeka plus raspisali su u svibnju natječaj za prodaju građevinske čestice od 14.810 četvornih metara namijenjene gradnji višenamjenskog Kompleksa Žabica s kolodvorom, garažom i komercijalnim sadržajima. Prispjela je jedna ponuda, tvrtka Best-in-Parking Razvoj iz Zagreba ponudila je 85,2 milijuna kuna.


Stav Možemo! o prodaji Žabice u emisiji Tris obrazložio je Zelič, poslušajte:

Tris: Nebojša Zelič o prodaji Žabice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.