Hrvatski radio

Radio Rijeka

Možemo! za gradonačelnika Rijeke kandidira Nebojšu Zeliča

05.03.2021.

17:04

Autor: Neva Funčić, Hina

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zelena tranzicija, uključivanje mladih i jačanje utjecaja mjesnih odbora, prvi su koraci za koje nije potrebno veliko bogatstvo već politička volja, rekao je Nebojša Zelič na predstavljanju kandidature u Rijeci.

Kandidat riječke lokalne grupe platforme Možemo! za gradonačelnika Rijeke sveučilišni je profesor Nebojša Zelič koji je u petak na predstavljanju poručio kako želi unaprijediti politički sustav te mijenjati model političke komunikacije.

Zelič je predstavljen kao predstojnik Centra za studije mira i konflikata na Sveučilištu u Rijeci, gdje kao docent na Filozofskom fakultetu predaje kolegije vezane uz etiku i filozofiju politike, a u znanstvenom radu bavi se pitanjima političke legitimnosti i društvene jednakosti.

Odlučio se, kaže, kandidirati jer želi biti predstavnik pojedinaca i pojedinki kojima se otvorio prostor na hrvatskoj i riječkoj političkoj sceni, a koji žele mijenjati model političke komunikacije. "Politika kod nas još uvijek asocira na korupciju, klijentelizam, strančarenje i probitak za vlastiti interes pred interesom društva", ustvrdio je.

Gradovi su, ističe, važni i trebali bi imati moć voditi svoj i regionalni razvoj te pružati odgovarajuću kvalitetu svima dostupnih javnih usluga.

Među prvim potezima gradonačelnik treba utvrditi koji projekti imaju prioritet, a odmah iza toga slijedi uspostava operativnije suradnje među odjelima gradske uprave i upoznavanje s gradskim financijama, kako bi se vidjelo ima li mogućnosti za veću pomoć građanima u koronakrizi, rekao je.

Zelič je naglasio da su važni i prvi koraci u ostvarenju zelenog plana, snažna aktivnost u rješavanju problema gospodarenja otpadom, pripremanje konkretnih projekata za financiranje iz EU fondova te pokretanje modela društvenog poduzetništva.

Poslušajte Zeličevu konferenciju za novinare:

Nebojša Zelič, gradonačelnički kandidat platforme Možemo! u Rijeci, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.