Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mraz uništio 70 posto vinove loze vinograda Pavlomir u Vinodolskoj dolini

23.04.2017.

09:40

Autor: Olivera Vinković, HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vinodolskoj dolini, zbog mraza je u noći s petka na subotu uništeno oko 70 posto vinove loze vinograda Pavlomir, a šteta se procjenjuje na više od milijun kuna, rekao je direktor te vinske kuće Miroslav Palinkaš.

Temperature su se spustile na minus 2,4 stupnja, a to je u trenutku nicanja pupova na lozi - pogubno. Pokušavajući spasiti preostalu lozu vinograde se tretira biostimulatorima, rekao je Miroslav Palinkaš

Vinograde u tom području posjetio je direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Dalibor Šoštarić kako bi utvrdio razmjere štete.

Zbog štete, koju su u noći s petka na subotu i u Konavlima uzrokovale za ovo doba godine nezapamćeno niske temperature, od dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića zatražit će se da proglasi elementarnu nepogodu, rekao je zamjenik načelnika općine Konavle Božo Lasić.

Temperatura je pala na minus 5 stupnjeva pa su neki Konavljani svoju lozu i druge kulture pokušali zaštititi paleći vatru blizu nasada, no bez uspjeha.

Vinogradi su stradali i na Krku no, ipak puno manje. Poslušajte izjave Marinka Vladića iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik i Miroslava Palinkaša:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.