Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mrkopalj: arheolozi istražuju najstariju crkvicu na goranskom području

05.04.2019.

12:58

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Tijekom posljednjih desetak godina u raznim dijelovima Gorskog kotara sve se učestalije provode arheološka istraživanja, a već početkom ovog proljeća u fokusu arheologa našao se lokalitet kod naselja Mrkopalj.

Na tom se lokalitetu, prema procjeni struke, nalazi jedan od najstarijih, ako ne i najstariji sačuvani trag crkvenog graditeljstva na goranskom području. Prema obliku sačuvanih kontura građevine, voditelj ovih dana aktualnih  istraživanja na mrkopaljskom lokalitetu Fortica Andrej Janeš iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, ističe kako se radi o ostacima srednjovjekovne crkve.

Doba njezine izgradnje arheolozi su okvirno utvrdili još tijekom istraživanja, provedenih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i tada su uočene konture sakralnog zdanja, karakterističnog za romaničko razdoblje. Drugim riječima, radi se o crkvici čija bi povijest mogla sezati i do 13. stoljeća, a upravo to je, pridodaje Janeš, razdoblje kada Gorski kotar postaje frankopanski posjed.

Upravo zato je mrkopaljska Fortica uvrštena među pet lokaliteta gdje se, u sklopu projekta "Putovima Frankopana", trenutačno vrše dodatna arheološka istraživanja. Sretna je podudarnost da su žitelji Mrkoplja nedavno odlučili urediti ovaj prostor, što arheolozima olakšava rad, a cilj je utvrditi stanje ostataka zidova i, bude li moguće, izvršiti njihovu konzervaciju te trajnu zaštitu.

Laicima izgleda pomalo neobično da su nakon osam stoljeća poprilično sačuvane konture nekadašnje crkvice, a struka kao sretnu okolnost navodi činjenicu da se objekt nalazi na uzvisini zbog čega ljudi vjerojatno taj prostor nisu često koristili u poljoprivredi. To je, zacijelo, omogućilo da ostaci građevine ostanu vizualno prepoznatljivi do danas. Poslušajte:

Arheološka istraživanja u Mrkoplju, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.