Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mrkopaljci uređuju Čelimbašu i nadaju se snijegu i skijašima

22.11.2020.

13:20

Autor: Nenad Lučić

Čelimbaša (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Čelimbaša (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

S dolaskom hladnijih dana i prvim snijegom u višim predjelima, u Općini Mrkopalj se razmišlja kako najveće skijalište Gorskog kotara na Čelimbaši kvalitetno pripremiti za skoru sezonu. Nakon dvije snijegom oskudnije zime, u Mrkoplju se nadaju kako će tijekom narednih mjeseci biti bolje sreće.

Dvije skijaški sušne sezone na stazama Čelimbaše ove godine nisu umanjile entuzijazam nadležnih za  uređenje najvećeg skijališta u Gorskom kotaru, kaže načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović

"Tijekom proteklog ljeta i jeseni smo malčerom raskrčili i raščistili od raslinja sve postojeće staze, uređeno je krovište kućice na okretištu skijaške vučnice, a ona je atestirana te čekamo novu dozvolu koji bi trebali ishoditi u siječnju, do kada nam traje sadašnja. Više od svega, nadamo se i iščekujemo da nam priroda bude naklonjena i da dobijemo potrebnih pola metra snijega jer ratrak je spreman i ljude ćemo ekipirati kako bismo, nadamo se, mogli osigurati uvjete za skijanje", kaže Brozović.   

Još jedna sezona bez snijega i skijanja na Čelimbaši bila bi, priznaje Brozović, razočarenje, zna li se koliko se ne samo truda već i novca ulaže u uređenje staza i atestiranje vučnica. 

"Atestiranje nije nimalo jeftino jer troškovi se kreću između 30 i 50 tisuća kuna. Osim toga, treba redovito ulagati u servisiranje vučnice i ratraka. Lani, eto, nismo imali nijednog skijaškog dana, a potrošili smo stotinjak tisuća kuna na održavanje jer Čelimbašu nikako ne želimo zapustiti", napominje  načelnik.   

Ne samo da se skijaška infrastruktura ne želi zapustiti, već je i vrijeme, kaže Brozović, da se zbog započete suradnje s Hrvatskim paraolimpijskim odborom počne razmišljati o postavljanju žičare sjedežnice.

"Naš je stav da zbog specifičnih uvjeta koje treba osigurati sportašima paraolimpijcima, u suradnji s njihovim odborom te nadležnim ministarstvima svakako treba poticati projekt postavljanja žičare sjedežnice na Čelimbaši", ističe Brozović.

O ulaganju u kvalitetu skijališta treba razmišljati i zbog dodatnog poticanja razvoja ugostiteljskih i drugih sadržaja u podnožju Čelimbaše. Javlja Nenad Lučić:

Priprema Čelimbaše za skijašku sezonu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.