Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mrkopaljska ulaganja u sportsko-turističku budućnost

23.11.2020.

15:35

Autor: Nenad Lučić

Osim terena za nekoliko ekipnih i pojedinačnih sportova, igrališta u Mrkoplju imat će i atletsku stazu, važan preduvjet za dolazak sportaša na bazične pripreme (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Osim terena za nekoliko ekipnih i pojedinačnih sportova, igrališta u Mrkoplju imat će i atletsku stazu, važan preduvjet za dolazak sportaša na bazične pripreme (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Cestovne prilaze Općini Mrkopalj krase natpisi koji ovu goransku sredinu opisuju kao kolijevku hrvatskog skijanja. U Mrkoplju se ne prisjećaju samo prošlosti, već su nizom ovogodišnjih ulaganja u sportsku infrastrukturu najavili kako na njoj žele graditi turističku budućnost.

Ulaganja koja su i ovoga ljeta realizirana na sportskoj infrastrukturi, jasan su pokazatelj da se Općina Mrkopalj želi postupno pozicionirati kao turistički privlačno mjesto za bazične pripreme sportaša, ističe općinski načelnik Josip  Brozović.

Višenamjensko igralište u središtu Mrkoplja, gdje su radovi u tijeku, imat će, osim terena za mali nogomet, košarku i tenis i uređenu atletsku stazu. Na njoj je tijekom ljeta postavljen drugi sloj asfalta, uz teren je postavljeno 470 metara ograde i rasvjeta za noćno korištenje.

Ugovori za postavljanje završnog sloja na stazi su potpisani, no čeka se donošenje proračuna Primorsko-goranske županije, kako bi se znalo u kojem će obimu radovi dogodine biti nastavljeni.

Radove pažljivo prate i zainteresirani korisnici, a među njima se posebno ističe Hrvatski paraolimpijski odbor.

Još jedan razvojni korak ove je godine učinjen i na Bijatlonskom centru Zagmajna, gdje je asfaltirano tisuću metara roler staze, pa je ona odsad i ljeti, uz ranije uređenu infrastrukturu, dostupna za treninge skijaša i bijatlonaca. Njima su namjenjeni i, u ovoj godini dodatno razrađeni, projekti uređenja skijaškog centra Vrbovska poljana, koji je smješten na 1.300 metara nadmorske visine te zbog lokacije jamči održavanje prirodnog snijega i onda kada ga na mnogim drugim mjestima nema.

Prvi, već osmišljeni projektni cilj, jest uređenje šest kilometara duge, pristupne ceste od Begovog Razdolja, a u pripremi su projekti dodatnog uređenja staza i strelišta.

Kada se zbroje sva mrkopaljska ulaganja u sportsku infrastrukturu, vrijednost dosad izvršenih radova na višenamjenskom igralištu iznosi oko 4,1 milijuna kuna, a osigura li se dogodine još 500 tisuća, građevinski bi priča bila dovršena. 

Upravo je toliki iznos ove godine uložen te za iduću godinu planiran na Zagmajni, gdje načelnik Brozović očekuje kako bi svi dosad planirani zahvati mogli biti izvedeni u naredne dvije godine. Poslušajte prilog:

Mrkopaljski sportski projekti, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.