Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mrtvaška: policija intervenirala u noćašnjem sukobu

23.03.2022.

14:12

Autor: Alen Čemeljić

Uvala Mrtvaška: mala uvala za velike probleme (Foto: Gordana Pavoković)

Uvala Mrtvaška: mala uvala za velike probleme (Foto: Gordana Pavoković)

Foto: - / -

Burno je noćas bilo u luci Mrtvaška gdje se, zahvaljujući europskim sredstvima, gradi novo pristanište, a zbog čega već neko vrijeme traje sukob između stanovnika Ilovika i Lučke uprave Mali Lošinj. Noćas je tamo morala intervenirati policija koja je privela dvojicu hrvatskih državljana. Njima je izrečena zabrana približavanja luci Mrtvaška i odgovornoj osobi Lučke uprave Mali Lošinj.

Iz Lučke uprave je priopćeno kako je mještanima Ilovika dvaput upućen poziv da premjeste svoja vozila iz zone gradilišta na koja se nisu odazvali te su noćas pokušali premjestiti vozila uz asistenciju pauk vozila i policije. Mještani Ilovika su ih spriječili u tome i zbog toga je policija morala intervenirati.


Županijska Lučka uprava Mali Lošinj u priopćenju ističe kako je projekt Mrtvaška najveći projekt u lučku infrastrukturu na kvarnerskim otocima i kako nova luka jamči novi razvoj Lošinja, ali i Ilovika i ostalih otoka lošinjskog arhipelaga. 


S tim se, međutim ne slažu stanovnici Ilovika koji tvrde u priopćenju poslanom Radio Rijeci kako im nije predočen niti jedan dokaz da mogu koristiti luku Mrtvaška i za vrijeme radova, iako je to u medijima najavljivano, te su reagirali na noćnu akciju Lučke uprave i policije. 


Projekt Mrtvaška, inače, vrijedan je 81 milijun kuna, financiran je europskim sredstvima i predviđa izgradnju lukobrana od 105 metara s dvije trajektne rampe za prihvat brodova u domaćem i međunarodnom prometu. Stanovnici Ilovika su cijeli slučaj prijavili OLAFU, europskom uredu za borbu protiv prijevara.


Radio Rijeka pozvala je sve zainteresirane u sukobu da se sučele u posebnoj emisiji u programu Radio Rijeke. 


O terminu emitiranja emisije bit ćete obaviješteni, a u međuvremenu pročitajte priopćenja koja su stigla od svih sudionika noćašnje akcije: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.