Hrvatski radio

Radio Rijeka

MUO dobio donaciju scenografsko-kostimografskog bračnog para Doriana i Ružice Sokolić

17.12.2021.

11:11

Autor: Hina

Scenografija i kostimi predstave "Sluškinje" iz sezone HNK Zajca 1975./76.; iz monografije "Scena i kostim" MGR-a

Scenografija i kostimi predstave "Sluškinje" iz sezone HNK Zajca 1975./76.; iz monografije "Scena i kostim" MGR-a

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Zbirci dizajna Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu u četvrtak je uručeno tristotinjak predmeta, više od stotinu plakata grafičkog dizajna, brojne skice i dokumentacija vezana uz gotovo pedesetogodišnji stvaralački rad scenografsko-kostimografskog bračnog para Doriana i Ružice Sokolić koji su ostavili velik trag na riječku kulturnu scenu.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović istaknuo je kako je ta donacija posebno značajna jer dolazi u predblagdansko vrijeme te neposredno pred zatvaranje zgrade muzeja za javnost radi priprema početka obnove. To je i poruka da muzej, jednako kao i do sada, nastavlja oplemenjivati i obogaćivati muzejske zbirke.


Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna, rekla je kako muzeju ta donacija izuzetno važna jer je riječ o još jednom važnom otkrivanju koje nadopunjuje muzejsku zbirku dizajna.


Kći umjetnika Diana Sokolić izrazila je zadovoljstvo što će opus njezinih roditelja naći svoje mjesto u Muzeju za umjetnost i obrt i u njemu ostati zauvijek pohranjen za sva daljnja i buduća istraživanja.


Kako se podsjeća u priopćenju MUO-a, izniman talent Doriana Sokolića zapažen je još tijekom studija, a potvrdio se u desetljećima rada koja su uslijedila. Ostvario je scenografije za gotovo 400 predstava za HNK u Rijeci. Ružica Nenadović Sokolić je u više od četrdeset godina rada kreirala kostimografska rješenja u više od 400 predstava svih kazališnih žanrova. Velika većina bila je za riječko kazalište, no gostovala je u gotovo svim kazališnim središtima bivše Jugoslavije te u Italiji, Poljskoj, Češkoj i drugdje. Dorian i Ružica Sokolić često su surađivali i izvan kazališta te su zajednički oblikovali plakate za riječke tvrtke, kulturne i sportske događaje i manifestacije, te knjige za riječkog izdavača Otokara Keršovanija. Dorian Sokolić dizajnirao je znakove i logotipove mnogih riječkih poduzeća te zastavu i grb Grada Rijeke.


Oboje umjetnika ostavilo je velik utjecaj na riječku kulturnu scenu, a u njihovu čast ustanovljene su nagrade za najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju koje se zovu njihovim imenima i koje se svake godine dodjeljuju na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.


Donaciju su uručili nasljednici umjetničkog para, kći Diana Sokolić te unuci Karla Kocijan i Dorian Kocijan, a primili ravnatelj MUO Miroslav Gašparović i kustosica Koraljka Vlajo.


Muzej grada Rijeke priredio je krajem 90-ih izložbu "Scena i kostim" posvećenu radu umjetničkog para, a izložbu je pratila i monografija istoga naslova iz 1998. koja je još uvijek dostupna među izdanjima tog muzeja.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.