Hrvatski radio

Radio Rijeka

MUP osnovnoškolce uči kako djelovati u kriznim situacijama

18.01.2020.

12:45

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Ministarstvo unutarnjih poslova u subotu je pozvalo osnovne škole u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu u projektu "Na putu do smanjenja rizika od katastrofa" kako bi se pridonijelo boljoj reakciji u kriznim situacijama i povećanju kapaciteta nacionalnog sustava upravljanja kriznim situacijama.

Teme vezane uz smanjenje rizika od katastrofa na taj se način žele uvrstiti u program osnovnoškolskog obrazovanja.
Projekt provodi Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje, ukupna mu je vrijednost 14,5 milijuna kuna, a sufinancira se iz kohezijskog fonda Europske unije.

Ravnateljstvo civilne zaštite planira sudjelovanje osam osnovnih škola s područja Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita.
"Vrlo niska svijest o važnosti smanjenja rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj predstavlja veliki problem u svakodnevnom funkcioniranju sustava upravljanja rizicima, kao i društva općenito. Trenutno u Republici Hrvatskoj ne postoji integrirani sustav i plan edukacije djece te podizanja svijesti javnosti na temu smanjenja rizika od katastrofa", stoji u priopćenju.

Projektom se želi pridonijeti boljoj reakciji u kriznim situacijama i povećanju kapaciteta nacionalnog sustava upravljanja kriznim situacijama te stvoriti zajednice otporne na rizike od katastrofa povezane s klimatskim promjenama, tehnološkim nesrećama te prirodnim nepogodama.

Uključivanjem učenika, odnosno odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika od katastrofa u sve dijelove društva, istaknuli su iz MUP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.