Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mutiši: Romsku djecu iskorištavaju kriminalci

30.06.2015.

13:28

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako se sve više mladih Roma u Primorsko-goranskoj županiji ukjučuje u programe edukacije kojima ih se želi obrazovati da ne prose i ne kradu, ipak ih se još uvijek uvlači u kriminal.

Romi to ne rade, naglasili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici romske zajednice u Rijeci i županiji. Postoje kriminalni miljei koji romsku djecu, pod izlikom zarade, odvode u Rumunjsku, Bugarsku i druge zemlje EU za prošnju i krađe, kaže Ismet Mutiši, predsjednik Zajednice Roma Rijeke.

Naglasio je da su s Europskom unijom i Europskim vijećem uspostavili koordinaciju rješavanja tih problema, a zatražit će i suradnju gradova i županija. "Kriminal postoji, no rade li to baš Romi?", nastavlja Mutiši. "Postoji određeni kriminal iskorištavanja naše djece. Međutim, mi znamo da to Romi ne rade - ali da nam koriste djecu, to je istina", rekao je.

Na konferenciji su najavljeni i jesenski tematski okrugli stolovi o  ovisnosti, trgovini ljudma i uličnom kriminalu u organizaciji Info-centra za mlade Rijeka. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.