Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzejski terminal na Krku dobiva i zvučnu razglednicu našega kraja

16.12.2015.

17:20

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Putnike na riječkom aerodromu uskoro će, uz fotografije koje predstavljaju sve ljepote Primorsko-goranske županije, dočekivati i ispraćati zvuci našega kraja. Natječaj za osmišljavanje zvučnoga dizajna Muzejskog terminala na Krku izazvao je velik interes domaćih i stranih glazbenika.

Od autora se tražilo da na suvremen način predstave našu tradicijsku glazbu i istarsku ljestvicu u prostoru koji već od svibnja fotografijama upoznaje putnike s ljepotama Primorsko-goranske županije. Na natječaj koji je raspisala Ustanova Ivan Matetić Ronjgov pristigla su čak 32 rada stranih autora, ali najboljim je ipak proglašen jedan od sedam domaćih. 

Stručnjake, muzikologinju Dijanu Grgurić, producenta Andreja Bašu i ravnatelja Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darka Čargonju oduševio je rad Aleksandra Valenčića. Nagradu od 40 tisuća kuna odlučili su mu dodijeliti jer na najcjelovitiji način zvukom prikazuje našu županiju: od tradicionalnih primorskih napjeva na istarskoj ljestvici, glazbe Gorskoga kotara do zvukova poput zvonjave zvončara, jarbola jedrilica u marinama i kapljica u špiljama.

Valenčić mora za najviše četiri mjeseca pripremiti šest sati zvučnoga materijala na osnovu dostavljenoga predloška, a to mu, kaže, možda i bude zahtjevno, ali radit će s guštom. Na natječaj se prijavio jer smatra da se naš kraj mora predstaviti i svojim autohtonim zvukom, koji će turiste potaknuti da dalje istražuju. Zračna luka Rijeka bit će prvo mjesto na kojem se postavlja ovakva instalacija.

Uz pobjedničke zvukove, svoje će mjesto na riječkom aerodromu pronaći i interaktivne zvučne instalacije nekih stranih autora. Uz izniman inozemni interes za ovaj projekt i promociju našega kraja u svijetu, županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić posebno ističe da jedna američka tvrtka želi sponzorirati postavljanje novoga sustava audioopreme, koji bi podržavao i interaktivne instalacije.

Uskoro bi strani glazbenici mogli doći u naš kraj da bi ga bolje upoznali i na taj način mogli na najbolji mogući način predstavili svojim zvučnim radovima. Dotad - veselimo se da će turisti već na aerodromu, čim stupe na naše tlo, uz fotografije, i zvukom moći upoznati primorski i goranski kraj. Poslušajte prilog i pobjedničko rješenje, na temelju kojeg će nastati šest sati glazbenoga materijala:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.