Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na 15 pristupnih točaka u gradu Kraljevici osiguran besplatan Internet

05.02.2021.

12:44

Autor: Neva Funčić

Foto ilustracija: Borna Filic / PIXSELL

Foto ilustracija: Borna Filic / PIXSELL

Foto: - / -

U sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU na područje grada Kraljevice stigao je besplatni javni Internet. Projekt je realizirala kompanija A1 Hrvatska u samo tri tjedna te su Kraljevičani i njihovi gosti dobili 15 bežičnih pristupnih točaka za besplatan javni internet u gradu.

Osim samog centra grada (ispred Brodokomerca), pristupne točke nalaze se na rivi, na području Dvorca Frankopan, Kaštela Zrinski, Doma kulture i sporta u Kraljevici te u gradskoj upravi. Naselje Šmrika besplatan će internet imati na području Doma „Ivica Turina" te na dječjem i školskom igralištu pokraj škole, a Križišće u Društvenom domu. Proširenjem mreže u narednom razdoblju uslugu besplatnog interneta dobit će i Bakarac. Gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić istaknuo je važnost ovog projekta, prije svega za svoje sugrađane koji dobivaju kvalitetan javni pristup internetu, ali i privlačenje posjetitelja i razvoj turizma: „Želja mi je imati moderniji, otvoreniji i pristupačniji grad, kao i zadovoljne sugrađane. Uvođenjem besplatnog interneta na ukupno 15 pristupnih točaka našim sugrađanima pružili smo mogućnost besplatnog korištenja interneta na javnim površinama i u javnim prostorima. Pristupne točke postavili smo na područje Kraljevice, Šmrike i Kržišća, a sljedeći korak je proširenje mreže na Bakarac. S obzirom na vrijeme u kojem živimo i sve veću uporabu digitalnih tehnologija, uvođenje besplatnog interneta zasigurno će odgovoriti na potrebe naših sugrađana. Ujedno, realizacija ovog projekta upotpunjuje turističku infrastrukturu, naši gosti moći će na brz i jednostavan način doći do željenih informacija na području grada."

Ugovorom vrijednim 111.945‬,46 kuna, A1 Hrvatska se obvezala isporučiti i instalirati aktivnu i pasivnu mrežnu opremu te održavati sustav širokopojasne mreže, što je realizirano u svega tri tjedna. Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska objasnio je da je grad Kraljevica dobio vrhunsku mrežnu WiFi opremu: "Pristupne internetske točke na svih 15 lokacija opremili smo najboljom mrežnom infrastrukturom na tržištu kakvu predstavlja Aruba Networks koja je i okosnica naše ponude WiFi usluga. Proteklo razdoblje itekako nam je pokazalo koliko je važna telekomunikacijska infrastruktura i rješenja za pristup internetu za rad od kuće, školovanje na daljinu i ono najvažnije povezivanje s najbližima. A1 Hrvatska ostaje dosljedan partner u digitalizaciji Hrvatske".
Cilj inicijative WiFi4EU je osigurati visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje na javnim prostorima za koje je Europska komisija osigurala vaučere od 15.000 eura. A1 Hrvatska prošle je godine realizirala WiFi4EU projekt na području grada Pakraca s 11 bežičnih pristupnih točaka, također s vrhunskom Aruba Networks mrežnom opremom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.