Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:57 / 27.06.2018.

Autor: Lea Domijan Fišter

Na Cresu će se graditi najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

Otok Cres (Foto: Pixsell)

Otok Cres (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U sjedištu HEP-a u Zagrebu sutra će biti potpisan sporazum kojim se utvrđuje zajednički interes Primorsko-goranske županije, Hrvatske provincije sv. Jeronima - Samostana sv. Frane u Cresu i HEP-a, za realizaciju projekta izgradnje sunčanih elektrana Orlec Trinket istok i zapad.

Županija će HEP-u bez naknade ustupiti lokacijsku dozvolu i dokumentaciju, franjevci zemljište na 25 godina, a HEP će osigurati novac za izgradnju i stavljanje u pogon sunčane elektrane vrijedne 45 milijuna kuna.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Darko Jardas kaže da je riječ o najvećoj elektrani u Hrvatskoj jer je najveća do sada izgrađena snage 1 MW, a ova će biti 6 i pol MW. Proizvodit će električnu energiju za 2 tisuće kućanstava, no najvažnija uloga ove sunčane elektrane je sprječavanje "ispada" sustava tijekom ljetnih mjeseci kada je najveća potrošnja struje i najveće opterećenje. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.