Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na današnji dan rođen je Mister Morgen

29.01.2016.

15:22

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 1923. godine rođen je Ivo Robić, pjevač i kompozitor koji je napravio veliku međunarodnu karijeru. Zašto se on nalazi u našim Zmajevima, iako je rođen u Garešnici, a ujedno je slovio kao zagrebački pjevač?

Zato što je Ivo Robić počeo nastupati u inozemstvu zahvaljujući svojim ljetnim nastupima u Opatiji, a osim toga dobar dio godine živio je u svojoj kući u Ičićima. I najzad, preminuo je u Rijeci 2000. godine. Ivo Robić bio je radijska i festivalska zvijezda pedesetih godina prošlog stoljeća. Pobjeđivao je na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu s pjesmama "Serenada Opatiji", "Ta tvoja ruka mala" te "Mala djevojčica" u duetu sa Zdenkom Vučković. Njegove pjesme "Samo jednom se ljubi", "Golubovi" i mnoge druge neprekidno su se izvodile u radijskim programima.

Ivo Robić napravio je i izuzetnu međunarodnu karijeru. Pjesmom "Morgen", zbog koje su ga nazvali Mister Morgen, držao se visoko na inozemnim top listama, a osvojio je i Brončanog lava Radio Luxemburga, tada najutjecajnije glazbene radijske stanice. Bila je to prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na američke top liste. Šezdesete su vrhunac njegove karijere. Tada se, međutim, polako mijenja i javni glazbeni ukus, pa se Ivo Robić okreće regionalnim festivalima. Još jedna zanimljivost o Ivi Robiću iz osamdesetih godina prošlog stoljeća: Bojan Mušćet, poznati glazbeni kritičar iz Rijeke, u tadašnjem riječkom Omladinskom listu "Val" prepričao je sjećanja Ive Robića iz Hamburga gdje je on, navodno, u jednom klubu čuo tada nepoznate Beatlese i preporučio ih svojem menadžeru.

Danas smo vas u emisiji "Tri Zmaja" pitali: neke od pjesama Ivo Robić snimio je u studiju Radio Rijeke. U tadašnjim pjesmama se često spominju razne vrste cvijeća, pa ptice - kanarinci, slavuji, ševe, a od voća najviše se uz ime Ive Robića vežu dvije vrste voća – koje su to? Odgovor ste znali: jabuke i trešnje, prepjev inozemnog hita koji je prepjevao Mario Kinel, a u studiju Radio Rijeke snimio Ivo Robić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.