Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na granicama sve bolje, EK će raspravljati o sustavnoj kontroli

10.04.2017.

09:42

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon dvodnevnih gužvi i čekanja stanje na graničnim prijelazima sa Slovenijom je bolje. Samo je na Bregani i Rupi pojačan promet teretnih vozila, nakon što je Bruxselles prihvatio hrvatski zahtjev da se privremeno prekine sustavna kontrola na granicama sa Slovenijom i Mađarskom.

Europska komisija namjerava organizirati sastanak stručnjaka na kojem će se raspravljati o provedbi uredbe o sustavnoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pritom javljaju, rekla je glasnogovornica EK-a Tove Ernst.

"Kontaktirali smo s hrvatskim, slovenskim i grčkim vlastima u vezi s provedbom ciljanih kontrola te podsjetili da se mora procijeniti rizik mogućih sigurnosnih učinaka ako se ukine ta odredba", dodala je Ernst.

Bruxelles je prihvatio hrvatski zahtjev i pristao da se privremeno prekine primjena uredbe o pojačanom nadzoru šengenske granice. Kontrola će se na prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom provoditi ciljano, a na prijelazima prema BiH i Srbiji i dalje će biti pojačana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.