Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na koljenima ali s dobrom budućnosti

27.05.2013.

14:29

Autor: Larissa Smokvina / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drvna industrija čini 8% ukupnog hrvatskog izvoza, unatoč tome što je na koljenima, rečeno je na desetoj drvno-tehnološkoj konferenciji danas otvorenoj u Opatiji.

Konferencija je središnje sektorsko okupljanje drvne industrije i šumarstva u Republici Hrvatskoj na kojem sudionici rezimiraju poslovne trendove, te iznose prijedloge za poboljšanje stanja u budućnosti. Domaći i strani sudionici, među ostalim, bave se temama europske budućnosti hrvatske drvne industrije, koja, rekao je Darko Prodan, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera, ne ulazi potpuno pripremljena u Europsku uniju.

Unija nudi mnogobrojne nove mogućnosti, misli predsjednik  međunarodne znanstvene asocijacije WOODEMA Darko Motik, ali: Opstat će poduzeća koja su konkurentna i inovativna. Znači poduzeća koja cijeli svoj poslovni vijek ulažu u razvoj novih proizvoda, novih procesa i poslovanja.

Ministarstvo poljoprivrede je od 2007. do 2012. godine, kroz poticaje drvoprerađivačkom sektoru, podijelilo 347 milijuna kuna nepovratnih sredstava za 993 projekta, istaknuto je. A čuđenje dvjestotinjak sudionika izazvala je činjenica da nema predstavnika Hrvatskih šuma, dobavljača svih drvoprerađivača. Da međusobna suradnja mora biti bolja smatra i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić: Mi smo svjesni da su upravo u drvnoj industriji veliki problemi zato što odnos Hrvatskih šuma nije onakav kakav bi trebao biti prema drvnoj industriji.

Da će se na konferenciji pronaći odgovarajuća rješenja za povećanu uporabu i potrošnju drva, te mogućnosti za daljnji razvoj sektora, složili su se danas sudionici koji su, unatoč problemima hrvatske drvne industrije, optimisti za njenu europsku budućnost. Ovogodišnja dvodnevna konferencija podijeljena je u četiri tematska bloka. Među ostalim, gosti iz Poljske i Slovenije prezentirat će svoja iskustva nakon ulaska u Europsku uniju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.